Incijativa za dodatni izvori finansiranja Grada I.Sarajeva i gradskih opština – GLAS REGIJE.057

0
252

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su odluku o pokretanju inicijative za dopunu Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske s ciljem obezbjeđivanja dodatnog izvora finansiranja istočnog Sarajeva i gradskih opština.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da je inicijativa pokrenuta na osnovu Rezolucije o pravcima daljeg razvoja grada Istočno Sarajevo, koju su u martu prošle godine podržali svi odbornici u Skupštini grada i u skupštinama opština u sastavu grada, a odnosi se na dopunu člana devet Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske.

Ćosić pojašnjava da bi se, prema ovoj inicijativi, u navedeni član dodao novi stav koji predviđa da se prihodi od poreza na dobit ostvareni na području Istočnog Sarajeva dijele između budžeta Republike i budžeta Grada u srazmjeri od 50 naprema 50.

„To bi gradu i opštinama obezbijedilo značajan dodatni prihod koji nam je neophodan u daljem jačanju Istočnog Sarajeva kao lokalne zajednice koja je nosilac razvoja i mjesto okupljanja našeg naroda na prostoru Sarajevsko-romanijske regije“, naglasio je Ćosić, navodeći da bi na taj način Grad ostvario prihod između četiri i šest miliona KM.

On je istakao da se ova procedura pokreće zajedno sa poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa područja šest gradskih opština, naglasivši da vjeruje da će zajedno u tome i uspjeti, uz podršku čelnih ljudi najvažnijih republičkih institucija.

Ćosić je rekao da inicijativa ni na koji način ne podrazumijeva umanjenje sredstava koje gradske opštine već dobijaju.

Odbornici su jednoglasno usvojili i tri odluke kojima se postojeća dugoročna kreditna zaduženja umanjuju za 200.000 KM, jer je procijenjeno da se određeni projekti mogu realizovati sa manje novca, uz duži period otplate i nižu kamatnu stopu.

Sjednici je prisustvovao i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović /SDS/ koji je istakao da se njegova stranka zalaže da decentralizaciju prihoda u Srpskoj.

„To se odnosi na raspodjelu sredstava od poreza na dobit i ličnih primanja, kao i određivanja novih koeficijenata za raspodjelu PDV-a i svih ostalih prihoda koje u Srpskoj dolaze na jedan centralni račun. Ta sredstva se onda po nekim nepravednim načinima raspoređuju jedinicima lokalne uprave, dovodeći u egistencijalnu opasnost opštine u kojima živi mali broj stanovnika“, naveo je Božović.

On je istakao da apsolutno podržava ovu inicijativu, ali da to mora uključiti i razgovor o načinu rasposjele tih prihoda, te da trebaju biti stvoreni preduslovi za vraćanje novca u one lokalne zajednice u kojima se taj novac i pravi.

„Na taj način će građanima biti omogućeno da dio novca koji bude uplaćen u budžet Republike bude iskorišten za nešto što je njima neophodno u tom momentu“, rekao je Božović.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac rekao je da odbornici ove stranke bili uzdržani kada se glasalo o inicijativi jer je se o njoj trebalo konsultovati i sa načelnicima opština iz sastava Grada i zajedno sve uskladiti.

Predsjednik gradske Skupštine Branko Koroman izrazio je zadovoljstvo što niko od od odbornika nije glasao protiv inicijative, što znači da svi imaju isti stav, ali da samo treba dogovoriti korake u vezi sa raspodjelom tog novca.

On je rekao da će, ukoliko ova inicijativa bude realizovana, biti zakazana tematska sjednica Skupštine na koju će biti pozvani svi načelnici opština iz sastava grada, kako bi dogovorili sve detalje.

Koroman je naglasio da ukupna dobit privrede na području grada Istočno Sarajevo iznosi oko 220.000.000 KM i da s obzirom na tu snagu očekuju da dio te dobiti bude u gradskom budžetu.

Odbornici Skupštine grada usvojili su dopunu odluke o privatizaciji stanova u vlasništvu grada, kao i odluke o otpisu kreditnih dugovanja za materijal za individualnu stambenu izgradnju koja su u prethodnom periodu imale porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi.

Usvojena je i informacija o preventivnom djelovanju protiv zloupotrebe droge i opojnih sredstava na području Istočnog Sarajeva za 2023. godinu.

Usvojena je i odluka o redoslijedu polaganja vijenaca prilikom obilježavanja manifestacija koje organizuje grad Istočno Sarajevo.