Соколачки малишани уживали у сценском приказу проласка Светог Николе улицама – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
461

Традиционални сценски приказ у којем Свети Никола у пратњи анђела пролази улицама Сокоца и дарује дјецу слаткишима, и ове године је обрадовао соколачке малишане поводом обиљежавања Никољдана једног од највећих хришћанских празника.

Душка Лукић, вршилац дужности директора Установе за културу „Перо Косорић“ , која је организатор ове манифестације, истакла је да је сценски приказ проласка Светог Николе улицама Сокоца организован 28. пут.

  • Циљ ове манифестације је да се дјеци приближи лик Светог Николе, да се чува српска традиција и обичаји као и воља за даривањима. И ове године смо се потрудили у оквиру Никољданских свечаности да организујемо свечану шетњу, која је кренула испред цркве Светог пророка Илије, прошла улицама Сокоца и посјетила малишане вртића и дјецу Основне школе Соколац.

Лукићева се захвалила свима који су помогли ову манифестациују Општини Соколац, Д.о.о. „Дито“ и роштиљници „Рус“ који су обезбиједили слаткише.

Фото: Инфо ценар Соколац

Према ријечима вршиоца дужности Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Мирјане Субашић данас су малишани Установе уживали у присуству и сценском приказу Светог Николе.

  • Морам да кажем да је децембар пун радости и љубави за наше најмлађе суграђане, који свакодневно када су питању Никољданске свечаности имају прилику да уживају, да се радују предстојећим празницима.
Фото: Инфо ценар Соколац

Улогу Светог Николе увјерљиво је приказао Дејан Елез, који већ неколико година учествује у овој манифестацији.

  • Сам сценски приказ Светог Николе је величанствен и дјеца се сваке године истински обрадују и драго ми је што ова традиција живи тако дуго. У будућности ћемо тежити да обрадујемо наше малишане, јер ово је само увертира у наше новогодишње и божићне празике, које ћемо Боже здравља срећно дочекати.

Први сценски приказ проласка Светог Николе кроз општину организован је 1995. године и опстао је све до данас са циљем да се код младих сачува традиција обиљежавања празника и развија воља за даривањем.

Организатори ове манифестације су Установа за културу „Перо Косорић“ и Црквена општина Соколац.

Фото: Инфо ценар Соколац

Према народном вјеровању, Свети Никола дарује дјеци и сиромашнима поклоне у чизмицама и чарапама које се остављају на прозор. И данас се његује ова традиција, а празник посвећен овом светитељу Српска православна црква и вјерници сваке године обиљежавају 19. децембра.

 

Извор:Инфо центар Соколац – Info centar Sokolac