Četrdeset osam godina oni su glas naroda Romanije – GLAS REGIJE.057

0
692

Iz prostorija Srednjoškolskog centra, na današnji dan 1975. godine, prvi put se oglasio signal Radio „Romanije“. Bilo je to vrijeme ogromnog entuzijazma mladih ljudi koji su bilježili svakodnevicu gradova i sela Sarajevsko-romanijske regije. Posebno značajnu ulogu Radio „Romanija“ odigrao je u ratnom vremenu.

U početku ratnih zbivanja u BiH bio je jedini elektronski medij na području Sarajevsko-romanijske regije putem kojeg je bilo moguće plasirati veoma važne informacije o borbi srpskog naroda za opstanak i stvaranje Republike Srpske. Najteži trenutak doživio je 2002. godine. Regulatorna agencija za komunikcije donijela je odluku o zabrani rada.

Punih šest godina Sokolac je bio u medijskom mraku, a onda se na frekvenciji 99,9 MHz Radija RS ponovo oglasio signal pod imenom Radio „Sokolac“. Pod trećim imenom – „Info radio“, nalazi se u sastavu Javnog preduzeća „Info centar“, čiji je osnivač opština Sokolac.

Foto: Info centar Sokolac / Sadašnji i nekadašnji radnici, saradnici

Povodom četrdeset osme godišnjice informisanja, uživo u studiju „Info radija“ danas je emitovana specijalna emisija, a gosti su bili dugogodišnji novinar, a prvenstveno veliki čovjek Grujo Karadžić i prvi spiker Radio „Romanije“ Marin Cvijetić. Bila je ovo prilika da se podsjete na one prve početke i kako se nekada radilo.

Tokom emisije, konstatovano je da su među brojnima, najduži staž i najveći doprinos informisanju građana opštine Sokolac i šire dali novinari Dobrila Abazović i Velemir Elez.

Foto: Info centar Sokolac

Veoma sentimentalno i sa uvažavanjem njeguje se uspomena na Branimira Đurkovića, prvog direktora Radio „Romanije“, novinare Branka Gajevića i Suzanu Obradović, kao i administrativnog radnika Viljku Ećimović.

Od 1975. godine pa sve do danas, sokolački radio broji dane svog uspješnog postojanja.

Direktor „Info centra“ Sokolac Jelena Stanišić navela je da se posao uči od najboljih, nesebični savjeti starijih novinara stvorili su uspješan kolektiv koji svakodnevno informiše javnost o najvažnijim događajima, zanimljivim ljudima i dešavanjima od značaja za našu lokalnu zajednicu.

  • Svakodnevno emitujemo šest časova vlastitog programa, a u preostalom vremenu prenosimo program republičkog radija. Zemaljskim signalom pokrivamo područje opštine Sokolac, a putem interneta čujemo se u svim krajevima svijeta. Zahvalila bih se novinarima, saradnicima, a najviše slušaocima „Info radija“ i čitaocima „Sokolačkih novina“ i našeg sajta – istakla je ona.
Foto: Info centar Sokolac

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica uputio je čestitku povodom 48 godina informisanja na području opštine Sokolac.

  • Želim da čestitam 48 rođendan našem „Info centru“, nekadašnjem Radiju „Romaniji“, koji uvijek objektivno informiše javnost opštine Sokolac o svim dešavanjima iz različitih oblasti. Najveći doprinos je sigurno u ratnim vremenima na prostoru bivše Jugoslavije, kada su novinari tog perioda imali informacije iz prve ruke. Ja lično, od prvog dana podržavam rad Radio „Romanije“, sada „Info centra“ i očekujemo za dvije godine jubilej – pet decenija postojanja radija u Sokocu.

Čestitke na ovom velikom jubileju u funkcionisanju uputio je i Narodni poslanik Strahinja Bašević.

  • Informisanje u našem gradu sa lokalnim temama je jedan jako bitan segment funkcionisanja svakog sektora društva i kao protok informacija, jedan veoma bitan parametar obavještavanja građana u nekim i kriznim situacijama ali i onim redovnim. Želim vam puno sreće, kao i da dalje nastavite da funkcionišete u svom formatu uz razvojne kategorije da budete još bolji i uspješniji.
Foto: Info centar Sokolac / direktor Jelena Stanišić

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović poželio je „Info centru“ mnogo uspjeha u daljem radu.

  • Želim da vam u budućnosti rad bude još uspješniji, a do sada je odličan. Ono što mogu ja kao predsjednik Skupštine da kažem, od mog imenovanja na mandat, imamo izuzetno dobru saradnju, sve postižete i blagovremeno objavljujete. Izvještaji sa svih sjednica Skupštine su korektno objavljeni na sajtu, radiju ali i publikovani u „Sokolačkim novinama.“ Osim toga, uredno pratite i sve aktivnosti Kabineta predsjednika Skupštine.

Odbornik u Skupštini opšptine Sokolac Milan Jolović, čovjek koji ima bogato iskustvo u radu sa medijima, pohvalio je rad „Info centra“.

  • Radio najčešće slušam u autu, a novine redovno čitam koje su na vrhunskom nivou. Radi se o veoma stručnoj i profesionalnoj ekipi novinara. Građani opštine Sokolac mogu iz novina, ali i prenstveno dnevnih informativnih emisija da se informišu o situaciji i stanju u našoj opštini ali i široj regiji.
Foto: Info centar Sokolac / Vedrana Renovica

Direktor Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac Đorđe Radić ukazao je na odličnu profesionalnu saradnju sa lokalnim medijem.

  • Imamo jednu medijsku kuću, koja je medij svih građana i koja objektivno i istinito pruža sve servisne informacije i dešavanja u našoj opštini, bez ikakvih političkih opterećenja. Samo tako nastavite, imate podršku i od odbornika ali i svih građana opštine Sokolac.
Foto: Info centar Sokolac / Branka Radonjić

Predsjednik Nadzornog odbora „Info centra“ Sokolac Đorđe Rajić rekao je da ovaj jubilej pokazuje koliko se zapravo ozbiljno i profesionalno radi u ovom mediju.

  • Opstati pola vijeka, nije nimalo lako ni jednostavno, pogotovo danas u 21. vijeku koji je vrijeme informacija i vrijeme medija. Pored one originalne osnovne djelatnosti, emitovanja radio programa, „Info centar“ je proširio svoje djelatnosti, izdaje „Sokolačke novine“ za koje treba napomenuti da su jedine štampane novine na teritoriji grada Istočno Sarajevo. Sa druge strane, pokrenut je veb-portal, koji je veoma sadržajan, kako vijestima lokalnog nivoa, tako informacijama iz regije, države i svijeta. Dakle, kada uzmete u obzir trajanje tog medija, djelatnosti kojima se bave, uspješnost u obavljanju istih, sasvim jasno se nameće zaključak da je to jedan respektabilan medij koji ima izuzetne razvojne kapacitete, ne samo lokalnog nivoa, već i mogućnost da postigne mnogo više od samo lokalnog medija. U tom smislu, nadam se da će „Info centar“ sa svojim radnicima i upravom, postići još mnogo više, jer to zaista zaslužuju, kvalitetom i načinom na koji rade i zaista jednim teretom ozbiljnog iskustva koji oni imaju iza sebe.
Foto: Info centar Sokolac / Milica Krstajić

Direktor Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ Adrijana Stanar napomenula je da su sve informacije dostupne u kratkom vremenskom periodu, vezano za sva dešavanja, prvenstveno u našem gradu.

  • Veoma smo zadovoljni informisanje, a ukazala bih na značaj „Sokolačkih novina“ jer se sva dešavanja vezana za našu opštinu ovjekovječe i ostane pisani trag. Kao osoba koja već dvanaest godina usko sarađuje sa „Info centrom“ sam prezadovoljna, sve dosadašnje informacije koje dolaze iz Ustanove koju ja predstavljam su blagovremeno objavljene i jedino što mogu jeste da se zahvalim i da trajete još dugo.

Vršilac dužnosti direktora Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac Mirjana Subašić je u ime vrtića i svih mališana čestitala rođendan lokalnom mediju.

  • Imamo jako korektnu saradnju, veliki ste profesionalci u svom poslu i tu ste da se odazovete uvijek našem pozivu. Ispratili ste sve naše manifestacije i zaista se nadam da ćemo i u budućnosti imati ovako odličan poslovni odnos. Zahvaljujemo ste što ste zajedno sa nama sve ove godine, pratite nas i dajete doprinos realizaciji našeg vaspitno-obrazovnog programa.
Foto: Info centar Sokolac / Dejanka Gluhović

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Janković je podsjetila da kada se pomene „Info centar“, prva pomisao je vezana za Radio „Romaniju“.

  • Mi koji smo rođeni 80-ih godina, u vrijeme kada je bilo mnogo manje radio i televizijskih kanala, radio „Romanija“ je bila osnovni izvor informisanja. Kao učenici, učestvovali smo u kreiranju školskih emisija. Danas je „Info centar“ ozbiljno medijsko preduzeće koje raspolaže bogatim sadržajem informacija različitih društvenih aspekata. Muzički sadržaj je adekvatan i po ukusu svih naših građana. Koristim priliku da čestitam rođendan i nadam se da će ostati tako dosljedni i pouzdani u informisanju.

Akcenat rada stavljen je na lokalna dešavanja, grad Istočno Sarajevo, ali se mogu čuti i informacije iz zemlje, regiona, pa i svijeta. Emisije obuhvataju sve sfere života: informativni program, kulturni i obrazovni, privredni, sportski, omladinski i zabavni.

/INFO CENTAR SOKOLAC/