Одржан протест пољопривредника у Сокоцу – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
658

Пољопривредници Сокоца данас су испред зграде општине, одржали мирне протесте, како би исказали своје незадовољство због сагласности коју је општина Соколац дала како би се извршио пренос концесије са фарме „ТЦ Зона“ које се бави пољопривредном на „АС Холдинг“ из Тешња.

Према незваничним инфомацијама представници „АС Холдинга“ су изричити да уколико дође до концесије имају у плану да у потпуности користе земљиште, те да у том случају нема мјеста за наше локалне пољопривредне произвођаче.

Према ријечима Саше Каповића, предсједника Удружења произвођача млијека и млијечних производа „Благо Романије“ захтјеви соколачких пољопривредика су реални и овим преносом угрожено је 25 домаћинстава, то је 25 радних мјеста.

  • „АС Холдинг“ нуди десет радних мјеста, улагање у фарму од два милиона у временском периоду од двије године. Међутим, наши пољопривредници тренутно имају 212 грла крупне стоке и када се све сабере: откупна цијена, подстицаји од државе и општине они доносе преко милион годишње средстава зараде коју троше на општини Соколац. У случају доласка нове фирме, они би обрађивали нашу земљу и тај новац не би остао овдје. Ми тај новац трошимо у Сокоцу како за сточну храну тако и за преживљавање. Приоритет је локално становништво.
Фото: Инфо центар Соколац

Каповић је казао да начелник није обавијестио пољопривреднике нити Удружење да изнесу своје ставове, већ је потписан документ којим се одобрава пренос концесије.

  • Питам се да ли су приоритет људи из Тешња или Сокоца који својом муком и радом доприносе локалној заједници, Граду и цијелој држави. Ми нећемо одустати од наших захтјева, јер не можемо дозволити да се гасе домаћинства. Док се у окружењу смањује производња млијека, ми идемо узлазном путањом. За првих девет мјесеци произведено је 2.555.000 литара млијека, док се до краја године очекује да ће се премашити годишњи биланс – рекао је Каповић.

Данашња редовна сједница Скупштине општине Соколац прекинута је на сат времена како би велики дио представника локалног парламента уз посланика у Народној скупштини Републике Српске Страхињу Башевића дали подршку локалним пољопривредним произвођачима.

  • Овдје је дошло до проблема јер 25 породица које су наслоњене на земљиште које је користила „ТЦ Зона“ су имале споразум о неформалном кориштењу тог земљишта како би успјели да преживе и задовоље минимуме о исхрани стоке. “АС Холдинг“ је изнио свој став да не жели било какву сарадњу са локалним становништвом, нити је показао интересовање за потребе.

Башевић је рекао да се од локалних органа власти тражи да се преиспитају одлуке, да се повуче сагласност или нађе неко други рјешење за народ који живи од пољопривреде.

  • Ове пордице не смију остати без свог парчета неба, хљеба и егзистенције, и увијек кажем да и као човјек и народни посланик свим својим политичким капацитетима ћу стати у одбану тих људи и Удружења произвођача млијека и млијечних производа „Благо Романије“. Покушати изнаћи начин, прво са локалном заједницом, како да ови људи да преживе. Од ресорног министарства и министра Минића смо имали подршку када је ријеч о овом проблему, те смо пролонгирали ово питање како не би дошло до ескалације проблема и захваљујем се на разумијевању- закључио је Башевић.

Он је додао да ће се радити на проналажењу рјешења са локалном заједницом и да неће одустати док ово питање не буде готово, јер се неће одустати од заштите права ових људи да преживе на својој ђедовини.

 

/Инфо Центар Соколац/