Tradicionalno saborovanje na Borikama za Ilindan – GLAS REGIJE.057

0
1020

Dan i krsna slava hrama na Borikama kod Rogatice je Petrovdan kada se ovdje okupi jedan broj vjernika ovog dijela rogatičke opštine. Ali, po tradiciji, glavni dan saborovanja Boričana ma gdje bili i šta radili, i ostalog Bogu vjernog srpskog naroda iz Rogatice, Višegrada, sokolačke, hanpjesačke i susjednih opština iz Podrinja i sa Romanije je Ilindan. Tada, u zenitu ljeta, i kad se okonča koševina trave u ovom brdsko-planinnskom području, dođe na Borike i staro i mlado. Pomole se Bogu u ovdašnjoj crkvi koja ove godine obilježava 113 godina od osvećenja na Malu Gospojinu davne 1910. godine, a dosta njih i da se vide sa rodbinom, prijateljima i poznanicima sa kojim se nisu vidjeli od Ilindana prošle godine.

Tako je bilo i danas, zadnjeg dana višednevnmog Ilindanskog sabora „Borike 2023“. U dupke punoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla održana je sveta liturgija koju je služio paroh borički Dragan Jović uz sasluženje protojereja stavrofora Zorana Jerinića, sveštenika u crkvi Svete Trojice u Rogatici.

Nakon svete liturgije i besjede mladog prote Jovića, koji je posebno govorio o potrebi saborovanja Srba, održana je sveta litija oko boričkog hrama na kraju koje je održan pomen parastros za 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata na koje čuva uspomenu prigodno spomen obilježje podignuto u porti crkve na koje su položeni i vijenci Opštine Rogatica i Opštinske Boračke organizacije.

U nastavku manifestacije uz borički sabor kome su prisustvovali Opšgtinske uprave u Rogatici na čelu sa načelnikom opštine Miloradom Jgodićem i potpredsjednikom Skupštinre opštine Đokom Razdoljcem, u organizaciji Opštinske Turističke organizacije i Crkvene opštine Borike upriličeno je, kako reče direktor ove organizacije Predrag Ujić, tradicionalno četvrto po redu takmičenje za izbor najljepšeg slavskog kolača. U konkurenciji je bilo 16 kolača, za koje je osnovni uslov bio da odražava ne samo hrišćansku vjeru i srpstvo, nego i da imaju elemente koji govore o istoriji i tradiciji ovoga kraja.

Poseban žiri u kojem su bile žene dobri poznavaoci slavske tradicije kod Srba imao je težak posao da izabere najljepši. Ta čast pripala je domaćici Slađani Ujić iz sela Podgaj kod Rogatice, koja je rođena i odrasla na boričkom platou. Njen kolač osvojio je prvo mjesto i donio joj je vrijednu novčanu nagradu od 200 maraka i zadovoljstvo da pripremi slavski kolač za predstojeću slavu opštine Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta.

Drugi po ljepoti bio je kolač koga je donijela Rajka Bjelaković, penzionerka koja živi u selu Blažujevići kod Borika. Njoj je pripala nagrada od 150 maraka, a treću nagradu od 100 maraka ponijela je, mlada domaćica Jelena Sokolović iz Rogatice. Utješne nagrade od po 30 maraka dobile su i sve ostale učesnice ovog neobičnog ali zanimljiovg takmičenja vrijednih žena i djevojaka kojih je iz godine u godinu sve više.

Pokrovitelj i ove manifestacije bila je opština Rogatica.

Sabor na Borikama nastavljen je uz muziku i pjesmu koja se širila iz svakog od brojnih šatora kojim su uz Ilindan okićene Borike. Održano je i više tradicionalnih sportskih takmičenja. Među njima je neizostavno bacanje kamena sa ramena, pješačke i konjske trke, a nije iozostalo ni narodno kolo i veselje uz čašicu domaće mučenice i flašu piva bez kojih se Ilindan na Borikama od pamtivijeka ne može ni zamisliti.

/Sreten Mitrović/