SOKOLAC = PROPAST ! – GLAS REGIJE.057

0
267
NAČELNIK BI BAZEN I KUĆU,
DOK SU RADNICI MJESECIMA BEZ PLATE, A SOKOLAC PRED BANKROTOM!

Ovih dana svjedoci smo štrajkova zbog kašnjenja plata i potpunog kolapsa ustanova čiji je osnivač opština Sokolac.

Zašto niko ne smije da suoči javnost sa stvarnim problemima ove opštine i njenih građana nego se akcenat stavlja na druge nevažne teme i neistinama se obmanjuje javnost kako bi se prikrili gorući problemi naših sugrađana?

Dok se radnici ustanova (Opština Sokolac, Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Područno odjeljenje civilne zaštite Sokolac, Ustanova za kulturu “Pero Kosorić”, Centar za socijalni rad, INFO centar Sokolac, Sportsko-rekreativni centar “Glasinac” i Boračka organizacija opštine Sokolac) bore za opstanak jer im je posljednji topli obrok isplaćen u decembru 2021. godine, a posljednja plata u decembru 2022. godine, načelnik opštine Sokolac preusmjerio je 500 000 KM za izgradnju projekta bazena i etno selo, te 500 000 KM za izgradnju projekta gradske kuće i tako svojim sugrađanima onemogućio dostojan život.

Samo ŠG “Romanija” Sokolac je do danas uplatilo preko 800 000 KM, tako da se postavlja pitanje gdje su sredstva preusmjerena!?

Prema godišnjem revizorskom izvještaju za 2022.godinu, opština Sokolac prilikom donošenja rebalansa budžeta za 2020. godinu, nije izvršila usklađivanje budžetskih sredstava i izdataka, a takođe izvršenje budžeta Opštine nije vršeno u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske, u pogledu stvaranja obaveza do visine okvira utvrđenog rebalansom budžeta.

Takođe, bez odluke Skupštine opštine Sokolac, na osnovu odluke načelnika o usvajanju izvještaja o popisu, izvršen je otpis spornih potraživanja od pravnih lica za zauzimanje javnih površina u iznosu od 88 000 KM.

Koliko još gladnih dana naši sugrađani treba da dožive kako bi se pravovremeno reagovalo i stalo u kraj samovolji trošenja budžetskih sredstava opštine Sokolac od strane načelnika?

 

Izvor: https://www.facebook.com/naGlasincu