Počeo Ilindanski sabor „Borike 2023“ – GLAS REGIJE.057

0
922

Dječija graja i zdušno navijanje za „svoje“ miješali su se danas, prvog dana manifestacija posvećenih Ilindanskom saboru „Borike 2023“ koji se već tradicionalno uz veliki praznik Ilindan održava na Borikama, čiji su organizatori i ove godine Crkvena opština Borike i kao pokrovitelj Opštine Rogatica.

Ilindansko slavlje i ove godine otvoreno je manifestacijom „Igre bez granica“ u kojim je učestvovalo preko 130 mališana iz Rogatice, sa Borika i okolnih sela.

Samo iz Rogatice, reče direktorka Dječijeg vrtića Bambi“ u Rogatici, Nataša Duvnjak, u dva autobusa pošlo je 123 mališana vrtićkog i predškolskog uzrasta, koja su zajedno sa djecom Borika i okoline oživjeli portu crkve Svetih apostola Petra i Pavla učešćem u programu koji je posebno pravljen za ovo druženje na otvorenom i u prirodi kakvu nude samo Borike.

Počelo je sa kros trkama za sve grupe učesnika koje su se razlikovale ne samo po godinama starosti nego i bojama majivca koje su nosili. Nastavljeno je đečijom igrom „lisičiji rep“, navlačenjem konopca, tunelom, poligonom i završena „mokrom spužvom“.

Sve discipline imale su takmičarski karakter, pa je u nastojanju za bolji plasman bilo i padova, razočarenja pa suza, koje su brzo nestajale uz bodrenje drugara i drugarica iz „svoje“ ekipe i utješnih riječi učiteljica zaposlenih u „Bambiju“.

Pošto su, po ocjeni organizatora, pobjednici bili svi učesnci igra, na kraju su dobili zaslužene zhvalnice, sendvič i sokić za utoljivanjenj gladi i žeđi.

Dječije igre na Borikama pratio je jedan broj mama, tata i drugih gledalaca, među kojima je bio i načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić sa saradnicima i potpredsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac, inače po rođenju Boričanin.

Slavlje na Borikama biće nastavljeno u utorak, 1. avgusta, turnirom u malom fudbalu u 15 i večernjim bogosluženjem u 18 časova.

Na sam dan Svetog Proroka Ilije, u 9 časova, u i oko boričkog hrama je sveta liturgija i litija u okviru koje je polaganje vijenaca i cvijeća na Spomen obilježje koje čuva sjećanje na 81 borca i 10 civilnih žrtava poignulih u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa boričkog platoa.

Na Ilindan je i sada već tradicionalni izbor najljepšeg slavskog kolača, takmičenje koje izaziva veliki interes ne samo žena boričkog kraja, nego i Rogatice i okoline.

U popodnevninim časovima na programu su sportska takmičenja. Tu je polufinale i finale u malom fudbalu, navlačenje konopca, skok u dalj i vis, bacanje kugle i kamena s ramena i za ovaj kraj, neizostavne pješačke i konjske trke.

Naravno, neće izostati ni narodno veselje uz svirku, pjesmu i kolo.

/Sreten Mitrović/