Jolović: „SLUČAJ PRIGOŽIN“ – GLAS REGIJE.057

0
1770
Kroz istoriju ratova dobrovoljci su uvijek imali značajnu ulogu. Primjera radi, u Prvom srpskom ustanku učestvovalo je oko 30 hiljada dobrovoljaca, dok su više od polovine srpskih snaga koje su učestvovale u probijanju Solunskog fronta činili dobrovoljci.
Takođe, Španski građanski rat i Oktobarsku revoluciju, između ostalog, karakteriše učešće velikog broja boraca dobrovoljaca.
I u ratu u Ukrajini dobrovoljci igraju značajnu ulogu na obje zaraćene strane. U zauzimanju Soledara i Bahmuta „Vagner“ je bio glavni nosilac ofanzivnih dejstava. Moje kolege, naročito oni koji nisu učestvovali u ratu, osporavaju ulogu „Vagnera“ i dobrovoljaca, te kritikuju takav sistem ratovanja.
Međutim, treba reći da je javno mnjenje najosetljivije na pogibiju aktivnih vojnika, vojnih obveznika i profesionalaca, pa tek onda, na četvrto mjesto, dolaze dobrovoljci. Dakle, to znači da će javno mnjenje biti mnogo manje osjetljivo na, recimo, 10 hiljada mrtvih dobrovoljaca, nego na 10 hiljada aktivnih-mladih vojnika.
„Vagner“ je bio neophodan ruskoj vojsci. Njegovi pripadnici imaju veliko borbeno iskustvo iz rata u Siriji. „Vagner“ ima i prekaljen starješinski kadar, i zato su bili jedan od glavnih nosilaca ofanzivnih dejstava.
Ovo što se desilo sa „Vagnerom“ mene nije iznenadilo. Radi o sastavom dijelu svakog rata, gde se određeno nezadovoljstvo ili frustracije pokušavaju riješiti ucjenom, odnosno korišćenjem vojne sile.
Imali smo slučaj koji se desio septembra 1993. u Banja Luci, gde je 16. motorizovana brigada Vojske Republike Srpske blokirala grad i pohapsila jedan broj oficira, a sve pod geslom borbe protiv tajkuna i ratnih profitera. Kriza je trajala 9 dana.
U Cazinskoj krajini je 1995. godine Fikret Abdić vojsku iz Cazina okrenuo protiv 5. Korpusa Armije BiH, što se pretvorilo u oružani sukob između samih muslimana.
Imali smo, takođe, slučaj Crvenih beretki i blokadu mosta „Gazela“.
U slučaju Prigožin očigledno je zakazao FSB. Izostali su tačni obavještajni podaci na šta je sve spreman vođa „Vagnera“.
Vjerovatno da su i zapadne obavještajne službe uplele prste u ovaj slučaj, što opet nije novina u istoriji obavještajnog ratovanja. Smatra se da je oko 20 % hipi demonstracija protiv rata u Vijetnamu na prostoru SAD organizovao KGB.
Ipak, Prigožin nije predvidio jednu stvar, a to je da je i najslabija država jača od pojedinca i grupe, posebno što u ovom momentu Putin uživa veliku popularnost, kako u Rusiji tako i u široj svjetskoj javnosti.
Soldier holding a card with text Volunteer.