Preminula Jovanka Jovanović- Ostaće upamćena po svojoj šali i vedrom duhu – GLAS REGIJE.057

0
645

Juče ujutru, 23. decembra, Rogaticu ovaj svijet napustila je još jedna Rogatičanka iz sve rjeđih autohtonih, „domorodačkih“ srpskih porodica. Riječ je o Jovanki Jovanović, jednoj od najstarijih stanovnica Rogatice kao naselja i opštine. Umrla je u 95 godini života tokom koga je doživjela duboku starost zahvaljujući njenom vedrom duhu i načinu života u kome je na optimizam i šalu razbijala i najteže probleme sa kojim se ne rijetko susretala.

​Jovanka je rođena u selu Varine u pljevaljskom srezu u patrijarjahalnoj seljačkoj porodici Viojnović u kojoj je rođeno 12 đece, od kojih je sedmoro preživjelo đečije bolesti. Bila je šesta od preživjelih. Ispred su bila tri brata i dvije sestre, a iza nje jedna sestra.
​Od pamtivijeka Vojnovići su bili čuvari otadžine i srpstva. Tako je bilo i u Drugom svjetskom ratu. Na tom putu, pričala je Jovanka, život je položilo 27 Vojnovića. Njen otac Radule bio je komandant mjesta, stric Pero vojvoda četnički, a drugi stric Filip, diplomirani pravnik u vrhu komande Jugoslovenske vojske u otadžbini.

​Zbog svih tih „zasluga“ porodice i Jovanka je imala velikih problema i neprilika. Iako je bila mlada i žensko, opet po njenoj priči, hapšena je osam puta i na robiji provela skoro pet godina.
​Progon je počeo u maju 1947. i okončan nakon njenog dolaska u Rogaticu i udajom za rođenog Rogatičanina Veljka Jovanovića 1954. godine.

​Nakon dolaska u Rogaticu, Jovanka se zapošljava u ugostiteljsko preduzeće „Slooda“ gđe je ostala desetak gorina, a onda prelazi u DI „Sjemeć“ i tu ostala do penzionisanja prije skoro 40 godina.

​Ostaće u sjećanju mnogih Rogatičana po svom šarmu, druželjubivosti i sposobnosti da kroz šalu na svoj i račun drugih razveseli i najtužnija lica. Njeni „biseri“ su se danima prepričavali i prepričavaće se još dugo. O njoj će posebno pričati njene prijateljice iz udruženja žena „Rogatica“. Otišla im je Jovanka, neka joj je slava i čast, poručuju one.

 

/058-Sreten Mitrović/