nedelja, septembar 8, 2024
spot_img
Home Вијести Sportske igre zdravstvenih radnika – GLAS REGIJE.057

Sportske igre zdravstvenih radnika – GLAS REGIJE.057

0
574

Zdravstveni sistem na području Sarajevsko-romanijske regije predstavlja važan segment za Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje je u minulom periodu nastojalo da pomogne sve zdravstevne ustanove na ovom području, rekao je resorni ministar Alen Šeranić na otvaranju sportskih radničkih igara u mjestu Kopito gdje se okupilo preko 300 zdravstvenih radnika zaposlenih u Bolnici „Srbija“, Zavodu za forenzičku psihijatriju, Specijalnoj bolnici za psihijatriju i Domu zdravlja „Doktor Ljubomir Ćeranić“ u Sokocu.

  • Ovo je divna prilika da se nakon jednog teškog perioda pandemije koji je iza nas okupimo, družimo i govorimo o nekim vedrijim temama. Istinski se trudimo da pomognemo sve zdravstvene ustanove. Nedavno je sokolački dom zdravlja dobio mobilni RTG aparat, sanitet. Bolnica Srbija aparat za razbijanje kamenca u bubregu. Kod psihijatrijskih ustanova pomoć Vlade Srpske od oko 100.000 KM stigla je za rekonstrukciju i adaptaciju jednog sprata u dijelu objekta Klinike za psihijatriju  i finansijska pomoć od 30.000 KM – rekao je Šeranić te dodao da Zavod za forenziku na Sokocu odlično funkcioniše i da je od ove godine na trezoru RS.

Gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić čestitao je direktorima koji su okupili radnike na ovaj način, ljude koji su podnijeli najveći teret u prethodne dvije godine za očuvanje zdravlja našeg stanovništva te direktoru Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac koji je ustupio izletište za organizovanje igara.

  • Drago mi je što sam jedan od aktera u sistemu pružanja pomoći naše regije. Grad je ovogodišnjim budžetom našao sredstva da podrži „Srbiju“, Zavod za forenziku i Specijalnu bolnicu za psihijatriju, a do kraja godine u planu je da učinimo nešto i za Dom zdravlja. Grad, moram da naglasim ima respektabilne ustanove a naročito Sokolac koji pruža ozbiljnu zdravstvenu zaštitu. Bolnica Srbija je naš istinski ponos i Vlada Srpske ovom ustanovom je učinila mnogo, ne samo za grad i opštine, nego i za 100.000 ljudi koji gravitiraju u ovoj bolnici – naveo je Ćosić.

Ispred Narodne skupštine RS, poslanik Miroslav Vujičić pohvalio je radnike ove četiri eminentne Ustanove te podsjetio da je NS u prethodnom periodu izmijenila Zakon o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti a ono najvažnije dva puta se mijenjao Zakon o platama te na taj način pomogli primarnom, sekundarnom i tercijarnom segmentu zdravstva.

Prema riječim vršioca dužnosti direktora za Forenzičku psihijatriju Bojana Koprivice čija Ustanova broji 150 pacijenata i 207 radnika, razlog organizovanja  igara je prvenstveno saradnja svih ustanova ovog područja te želja da ovaj vid manifestacije pređe u tradiciju.

U naredne četiri godine slijedi rekonstrukcija i adaptacija Psihijatrijske bolnice na Sokocu, dogradnja novih i rekonstrukcija postojećih objekata.

  • Nakon dugi niz godina naša bolnica uspješno posluje i mnogo toga dugujemo kako Vladi Republike Srpske, ministarstvu tako i Gradu Istočno Sarajevo, moram da pomenem i jednokratnu pomoć u vrijednosti od 30.000 KM koju smo dobili od ministra finasija Zore Vidović – naglasio je vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice za psihijatriju na Sokocu Dragan Bulajić.

Ispred bolnice „Srbija“ direktor Nebojša Šešlija izrazio je uvjerenje da su ovakva druženja radnika prilika za razvoj bolje saradnje i razmjene novih iskustava kako bi se izgradila još kompaktnija cjelina u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu. U ovoj bolnici 35 doktora je na specijalizaciji dok je pet na subspecijalizaciji, što dodatno ukazuje na pozitivne pomake bitne za zdravstvo na ovoj regiji.

Direktor ŠG “Romanija“ Sokolac Strahinja Bašević je pohvalio što su i druge zdravstvene ustanove slijedile model druženja za organizovanje igara koje su upravo pokrenuli radnici gazdinstva.

  • Ovo je jedan zdrav koncept kako druženja tako i saradnje ovih ustanova. Moram da se zahvalim direktorima koji su organizovali ovakvo druženje kao i resornom ministru i ostalim prisutnim na sistemu koji je nakon pandemije postao jači i koji će u narednom periodu spremno odgovriti svim izazovima – dodao je Bašević.

Zdravstveni radnici juče su pored druženja imali priliku da na radničkim igrama koje su organizovane na izletištu Kopito da se takmiče u pripremanju specijaliteta pod sačem, u kotliću, u malom fudbalu i odbojci.