Profesor dr Dragan Gačić održao predavanje u Sokocu – GLAS REGIJE.057

0
359

Profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i profesor Šumarskog fakulteta u Banjaluci profesor dr Dragan Gačić održao je danas u Sokocu predavanje na temu gazdovanja srnećom divljači, i o ovom pitanju upoznao lokalne lovce ali i njihove kolege sa područja Sarajevsko-romanijske regije.e

Prema riječima profesora Gačića o ovoj vrsti divljači najviše računa vode lovci, članovi lovačkih udruženja te radnici u šumskim gazdinstvima.

  • Srna je jedna od najvažnijih, najbrojnijih i najrasprostranjenijih vrsta pa je najviše reči bilo o gajenju, zaštiti i gazdovanju srnećom divljači jednom od najvažnijih uzgojnih mera – selekcijom, te o planskom i racionalnom korištenju ove vrste. Posjetioci predavanja imali su priliku da čuju dosta interesantnih i novih stvari vezano za gazdovanje ovom vrstom, te da se okupe, razmene mišljenja i iskustva, kako bi svi zajedno u određenoj meri doprineli poboljšanju stanja ove važne vrste divljači. Osvrnuli smo se na neke opšte probleme što će imati pozitivan uticaj na druge vrste divljači kao što su medved i divlja svinja, i da će to biti skroman doprinos razvoju i unapređenju lovstva na području Romanije ali i širem regionu, rekao je Gačić.

Gačić je istakao jako dobru saradnju sa kolegama koje gazduju šumama na podrčju Romanije.

  • Radimo nekoliko važnih istraživačkih aktivnosti koje se odnose na gazdovanje ovim šumama i lovištima, dobri smo prijatelji i lovačke kolege i ovo predavanje je samo nastavak uspešne saradnje, rekao je prof dr Gačić te se zahvalio predstavnicima lokalne samouprave koji su prepoznali važnost gazdovanja prirodnim resursima, direktoru Šumskog gazdinstva „Romanija“ Strahinji Bašević, i tehničkom direktoru Bojanu Čortanu, koji su inicijatori i glavni organizatori ovog predavanja, te dekanu Šumraskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci Marijani Kapović Solomun.

Dr Dragan Gačić je rođen 1969. godine u Osijeku. Na Odsijeku za šumarstvo Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1995. godine. Magistarski rad je odbranio 2000. godine, a doktorsku disertaciju decembra 2005. godine, na istom fakultetu. Na Univerzitetu u Beogradu ‒ Šumarskom fakultetu, u zvanje docenta izabran je 2006. godine, a u zvanje vanrednog profesora 2011. godine.

U svom dosadašnjem radu objavio je preko 70 bibliografskih jedinica koje se bave proučavanjem problematike gajenja i korištenja populacija krupne divljači (jelen, srna i divlja svinja), štetama na divljači i njihovim staništima otvaranjem šuma i primjenom mehanizovanih sredstava rada.

Učestvovao je u realizaciji 18 domaćih naučnoistraživačkih projekata, od kojih je rukovodio realizacijom 9 projekata. Trenutno je član međunarodne istraživačke grupe „EUROBOAR”, kao i stručne organizacije „Udruženje šumarskih inženjera i tehničara Srbije” i Lovačkog udruženja „Košutnjak” iz Beograda.