Obilježena krsna slava hrama u Vidrićima – GLAS REGIJE.057

0
324

U prisustvu velikog broja vjernika 25. jula je u Vidrićima obilježena krsna slava hrama u izgradnji posvećenom ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice. Tim povodom arhijerejsku liturgiju je uz sasluženje više sveštenika služio Njegovo visokopreosveštenstvo, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a nakon liturgije obavljen je i čin lomljenja slavskog kolača.

Mitropolit Hrizostom je u liturgijskoj besjedi istakao da je Presveta Bogorodica ona koja je između svih nas izabrana da bude majka Sina Božijeg, koja će roditi Bogočovjeka Isusa Hrista i svetinja veća od svih svetinja.

  • Manastir Hilandar na Svetoj Gori je udostojen najveće časti, jer se u njemu nalazi ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, čudotvorna ikona koja je u Srbiju dospjela preko Svetog Save. Neka nam Gospod bude u njenim molitvama pomoćnik i milosnik, da nam oprosti naša sagrešenja, da postanemo ono što trebamo – sveti narod Božiji. Mi nismo ovdje samo da živimo, da budemo i nestanemo, ne. Čovjek i narod su stvoreni da postanu sveti narod, sveta crkva i zajednica, i nijedan čovjek se ne smije izgubiti. Gospod je došao da nas sve sabere, da nas sve spasi i vidi sjedinjene sa njime, da budemo sačuvani u jedinstvu sa Ocem, Sinom i Duhom Svetim, rekao je Mitropolit Hrizostom i dodao da se srpski narod molitvama Svetog Save ali i Bogorodice Trojeručice, ponovo sjedinjuje sa Bogom, sa Bogorodicom, sa Svetima i samim sobom, i vraća se onom što treba da bude – jedan pravoslavni vjerni narod koji ima bogatu istoriju duhovnosti i crkvenosti.
  • Sve što imamo i čime se možemo ponositi je plod našeg življenja i ukorjenjivanja sa Bogom i svemu onom što je Božije. Tako da je iz tog našeg svetosavskog hrišćanskog pravoslavlja iznikao cijeli srpski narod, koji možda nije brojan ali je veliki narod koji je dao veliki broj znamenitih ljudi koji zadivljuju svijet u svim oblastima, na čemu trebamo biti zahvalni Bogu, što nas je sačuvao molitvama Presvete Bogorodice, kazao je Mitropolit Hrizostom.

Kum krsne slave hrama Presvete Bogorodice Trojeručice u Vidrićima ove godine bila je porodica Miodraga Stanića koji je zahvalio svima koji su došli istakao da je bila izuzetna čast da budu kumovi hramovne slave.

Privatni preduzetnik iz Zvornika Milan Stanojević, jedan je od inicijatora gradnje hrama i naredne godine će uz Sokočanina Milana Jolovića biti kum slave hrama.

  • Već pravimo neki okviran dogovor o obilježavanju naredne krsne slave, kada je planirano i osvećenje hrama. Moje zadovoljstvo se ogleda u zadovoljstvu Mitropolita Hrizostoma koji je izrazio pozitivno mišljenje, s obzirom da smo u određenom vremenskom periodu uspjeli ovaj objekat sagraditi u cjelosti. Ostalo je još posla na uređenju, što se nadam da će biti gotovo do naredne godine, istakao je Stanojević.

 

 

izvor: /IC Sokolac/