И даље популарни повољни кредити за младе – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
235

У току прве половине текуће године Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је одобрила 107 стамбених кредита за младе брачне парове до 30 година старости у износу од 11.154.734,52 КМ, потврђено је „Независним“ из ове републичке институције.

Како су раније истакли, стамбени кредити су континуирано доступни током цијеле године свим потенцијалним корисницима у Републици Српској, у складу са важећим правилима.

„У првих шест мјесеци ове године укупно је одобрено је 247 захтјева за стамбене кредите, и то у износу од 24.749.574,52 КМ“, наводе из ИРБ РС.

Како су нагласили, Министарство породице, омладине и спорта субвенционише један процентни поен каматне стопе.

„За групу млади брачни парови је дефинисана максимална каматна стопа у износу од три одсто, која се састоји од мреже ИРБ РС која се не може кориговати, и износи 0,6 одсто, те мреже финансијског посредника максимално 2,4% и она се може умањити у договору са финансијским посредником“, појаснили су у ИРБ РС.

Како додају, максималан износ за стамбене кредите, уколико је у питању стицање прве некретнине, износи 150.000 КМ, док је максималан период отплате 25 година.

Како је казао Јован В. из Бањалуке, који у брачне воде планира да уплови ове године са својом супругом, на овај кредит су се одлучили ради омогућавање бољих услова за њихов заједнички живот.

„Као млади брачни пар који тек почиње свој заједнички живот, договором смо схватили да нам је овај кредит најбоља и за нас најприступачнија опција“, казао је овај Бањалучанин.

Истакао је да, с обзиром на повећање трошкова живота, нису могли да ријеше стамбено питање без дизања кредита, те им се ова кредитна линија чинила најприхватљивијим.

Александар Мајић, демограф, рекао је за „Независне“ да тренутна ситуација у свијету за подизање кредита није повољна, али да су кредити за младе једна од бољих опција да би се они задржали овђе.

„Што се тиче популационе политике, дефинитивно једна од мјера која може да допринесе повећању наталитета и останку становништва на овим просторима јесу и кредити с нижим каматним стопама за младе брачне парове“, рекао је Мајић.

Како је рекао, искуства су показала да је ово једна од мјера која утиче на наталитет.

„Генерално гледано, ми на овим просторима жудимо за већим наталитетом, међутим код нас је највећи проблем морталитет, односно смртност.

Да би се одржао годишњи наталитет од 9.000 рођених у Српској, потребно је да одржимо мјере подстицаја за младе, те се ова мјера кредита с нижим каматним стопама показала најбоља“, закључио је Мајић.