Три деценије од напада на припаднике ЈНА у Добровољачкој, још увијек без пресуде!

0
490
Пуне три деценије су протекле од напада на припаднике ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, а иако ни након толико година још нико није одговарао за почињени злочин, зрно наде породицама и преживјелим војницима улива оптужница коју је подигло Тужилаштво БиХ.

Представници Републике Српске, преживјели припадници некадашње ЈНА и породице страдалих окупиће се данас у Источном Сарајеву и Сарајеву и одати почаст страдалима. Парастос ће бити, најављено је из Одбора Владе РС за његовање традиција ослободилачких ратова, служен у Миљевићима, у Источном Новом Сарајеву, одакле је планирано да аутобусима крену за Сарајево, у Добровољачку улицу, а затим се врате у Источно Сарајево.

Посланик Љубиша Крунић, који би данас требало да, као члан делегације Народне скупштине РС, ода почаст страдалима за “Глас” каже да је клупко почело да се одмотава, али не крије жал што случај није епилог добио још прије 20 година.

– Кривци морају, а надам се и да хоће, коначно доћи пред лице правде и правично бити кажњени. Они који су убијени нису ни за шта били криви, а покушаји да злочин буде држан под тепихом готово је иста траума као и оно што је њих задесило – истакао је Крунић, додајући да је Добровољачка улица трагична успомена, али да је треба обиљежавати сваке године.

Припадници “Зелених беретки” и Територијалне одбране БиХ су, према наредби тадашњег члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, 3. маја 1992. године напали колону возила ЈНА која је, по договору Алије Изетбеговића и УНПРОФОР-а, напуштала Другу војну област. Иако им је била гарантована безбједност, колона није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута. Дан раније су припадници “Зелених беретки”, “Патриотске лиге”, МУП-а и Територијалне одбране напали Дом ЈНА и Команду Друге војне области у Сарајеву. Тих дана су, према доступним подацима, мучки убијена 42 припадника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца, док је 71 рањен, а 207 заробљено.

Генерал ЈНА Душан Ковачевић био је један међу многима у колони, тада у Сарајеву. Данас, 30 година касније, подвлачи да кроз судски процес треба доказати истину о злочину.

– У том процесу ће се моћи побити лажна истина коју причају све вријеме у Сарајеву. Они су интензивно радили на томе да се не подигне оптужница, јер имали су вријеме и Суд БиХ под контролом, односно СДА га контролише, али сумњам и сада – нагласио је Ковачевић, који је за РТРС подсјетио да је био у санитетском возилу у вријеме напада.

Ова годишњица страдања војника ЈНА је у знаку оптужнице коју је, након ранијих обустављања истрага, прије неколико дана подигло Тужилаштво у Сарајеву.  Уз Ганића, оптужницом су обухваћени Заим Бацковић, Хамид Бахта, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроба, Исмет Дахић и Махир Жишка.

Докази

Тужилаштво БиХ, са Агенцијом за истраге и заштиту, те МУП-ом Српске, спровело је истрагу у оквиру које је саслушано стотине свједока, међу којима су и преживјели војници и цивили. Уз оптужницу је предложено саслушање 277 свједока, те више вјештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице.