ФАМОС – Како је нестао највећи гигант Пала

0
749

Фабрика мотора ФАМОС Пале, званично не постоји од 14.03.2018.године. На мјесту некадашњег привредног гиганта начелник општине Пале, г-дин Бошко Југовић најавио је изградњу приврдне зоне.

Општина Пале уплатила је тада посљедњу рату од милион и 150 хиљада марака и тако званично постала власник покретне и непокретне имовине ФАМОС-а, похвалио се тада начелник општине Пале Бошко Југовић.

ФАМОС (Фабрика мотора Сарајево), која је пословала на Палама, била је највећи и најачи привредни гигант ове општине. Некада је у овој фабрици радило скоро 3000 радника. Фабрика је била покретач развоја општине и њенњ изградње, посебно насеља Коран, гдје су градили стамбене зграде за раднике. Посебан процват је доживјела за вријеме директоровања Младена Тодоровића, по коме данас једна улица у Палама носи име. у ФАМОС-У су радиле многе генерације Паљана. Фабрика је стипендирала хиљаде младих занатлија и инжењера, фабрика која је својим радницима градила станове али и домове културе, обданишта и улице. Средња школа на Корану је заснована на машинским смјеровима који су у то вријеме били пријеко потребни овој фабрици и по завршетку школе скоро свакога је чекао посао у ФАМОС-у.

Радницима је посебно за понос било што су у овој намјенској фабрици производили  дијелове мотора за чувену њемачку фирму Мерцедес. ФАМОС је посједовао најмодернији алат и машине тог времена у Европи и били су озбиљна конкуренција на европском тржишту. Сарађивали су са свим металним гигантима широм тадашње СФРЈ.

Радници у ФАМОС-у су некада зарађивали више од пословођа. Долазили и одлазили су срећни са посла. Исти ови радници, стали су у одбрану Републике Српске, током одбрамбено-отаџбинског рата, а њих 28 је погинуло.

ФАМОС је радио чак и у току рата. Био је окосница намјенске индустрије за потребе Војске Републике Српске.

После рата, постала је неизвјесна судбина овог гиганта. Машине и алата су полако нестајали. Дуг јавни и унутрашњи фирме је био све већи, а тржиште се скоро изгубило. Јављале су се разне наде да ће држава Либија ремонтовати моторе својих тенкова баш у паљанском ФАМОС-у. Говорило се о куповини фабрике од стране Кинеза, Арапа и Турака. Последња нада је била је од стране Републике Србије, која би искористила потенцијал знања мајсора и ресурса фабрике за своју намјенску индустрију. Све је стало!

Радници обесправљени, без десетина плата  без повезаног радног стажа. Штрајковали су, протестовали, а разни избори и политичари су им доносии лажна обећања и уливали лажне наде.

Гдје су све машине, алат, материјална и техничка средства, посао би био вјероватно за истражне органе. То питања се одавно не поставља..

Тог 14.03.2018.године, угашена је једна велика епоха свих Паљана. Празни објекти који „шире“ језиву тишину подсјећају као споменици на срећа времена, Привредна зона овде још увије  није истински заживјека!