Готово све поскупило – јунеће и свињско месо, домаћи сир и јаја, кромпир, ораси, банане..

0
1512

Готово све поскупило – јунеће и свињско месо, домаћи сир и јаја, кромпир, ораси, банане..

Јунеће и свињско месо, домаћи сир и јаја, кромпир, ораси, банане – за годину дана у Републици Српској поскупило је готово све, осим јабука и лимуна, који су према званичној статистици нешто јефтинији били овог марта у односу на прошли.

Јунећа розбратна поскупјела је за годину дана у Републици Српској и до 3 КМ по килограму у односу н март прошле године. Најчешћа цијена килограма свињског врата и крменадле прошлог марта у главном граду била је до 9 КМ, да би сада коштала и до 2,5 КМ више. Килограм пилетине је од 10 па чак до 12 КМ, показују анкете урађене широм Српске.

Најскупље свињско месо је у Бања Луци, али и у Требињу. Најјефтиниј је и даље у Семберији, односно у Бијељини. Мада и само свињско месо по килограму живе ваге, поскупило је такође до 2,5 КМ. Па тако у Бијељини сада прасад иду и до 6,5 КМ.

Скупљи су ове године и сир, млијеко и јаја. Сир по килограму од 1 до 2,5 КМ, млијеко по литру од 0,25 до 0,50 КМ, а јаја до 1 КМ по шкољки.

Очишћени ораси коштају и до 25 КМ по килограму, а банане до од 2,9 до 3,3 КМ.

Једино што је примјетно јефтиније у односу на исти период прошле године су јабуке и лимун. Цијена варира од регије до регије, односно града до града као и други горе наведни артикли.