Обиљежено 30 година од погибије 15 гардиста – 057.ГР

0
97

У Трнову је обиљежено 30 година од погибије 15 припадника Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске у борбама за одбрану општине Трново, Трескавице и Бјелашнице.

Ова бригада, попуњема младом војском, била је једна од ударних јединица која је прошла нека од најтежих ратишта у Сарајевско-романијској регији.

Великим дијелом је заслужна за одбрану Трнова, као једног од настрадалнијих мјеста у Републици Српској.

Кроз Прву гардијску моторизовану бригаду, основану на Богојављење 93.године, прошло је више од седам хиљада бораца, а њих 117 је живот положило на свом ратном путу за слободу Српске. Ова бригада прошла је сва ратишта на подручју Републике Српске, а највећи дио рата провели су на платоу Трескавице и Бјелашнице, између Трнова и Калиновика.

Управо на подручју Трескавице је октобра 1994.године као деветнаестогодишњак рањен, а затим и заробљен гардиста Дарко Ћулибрк. У заробљеништву је провео више од три мјесеца.

“У повлачењу са тог простора дошло је до мог рањавања. Муслиманске јединице, мислим да је 82. Фочанска била у питању, су ме нашли тек сутрадан и заробили ме. Тај први дан ме нишу нашли, јер сам био прикривен између неког камења. Жао је живота младих људи, јер смо ми, на тим просторима, сви претежно имали 18-19 година”, рекао је Ћулибрк.

Око 600 гардиста супроставило се непријетељу који је бројао око 15.000 војника са свим средствима борбене и логистичке подршке.

Предсједник Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Жељко Дакић рекао је да је 1. октобра 94. године у офанзиви муслиманске војске на подручју Трескавице и Бјелашнице убијено 15 гардиста, док их је за мање од два сата рањено 39.

“Хтјели су да заузму Трново и Рогој и да се споје са својим снагама у енклави Горажде и да изађу на Дрину. Циљ им је био да пресјијеку Репулику Српску територијално на два дијела. Свакако, да су они успјели у тој својој намјери ко зна какав би даљи ток рата био и у каквом би облику Српска била данас”, рекао је Дакић.

У знак захвалности, општина Трново једној од улица додијелила је назив 1. гардијске моторизоване бригаде. Локална заједница и овим обиљежавањем чува сјећање на погинуле припаднике ове јуначке бригаде. Замјеник начелника општине Трново Љиљана Милић нагласила је да је општина Трново једна од најстрадалнијих општина у Републици Српској, и да је за одбрану Српске живот дао 121 борац и 101 цивил.

Поводом обиљежавања 30 година од погибије 15 гардиста у одбрани Трнова и Калиновика у Центру за културу Трново одржана је културно-духовна академија, а у Спомен капели код цркве Светог великомученика Георгија одржан је историјски час.

Обиљежавање 30 година од погибије гардиста организовали су Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске, општина Трново и Општинска борачка организација.

 

/Принцип/