Поводом обиљежавања Дана и крсне славе града И.Сарајево – 057.ГР

0
234
Фото: Инфо центар Соколац

Прослава и обиљежавање Дана и крсне славе града Источно Сарајево Светог Петра Дабробосанског сваке године почиње са најсветијег мјеста у Републици Српској – Војничког спомен-гробља „Нови Зејтинлик“, мјеста гдје почива 961 српски херој који је пао за одбрану и стварање Српског Сарајева, поручио је данас у Сокоцу градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић након полагања вијенаца на Централни спомен – крст овог гробља.

Фото: Инфо центар Соколац
  • Не само данашња, већ и све будуће генерације не могу и не смију заборавити ово свето мјесто, које је исходиште свих будућих дешавања и свега што се буде стварало у Источном Сарајеву и Републици Српској. Срећни смо што су данас са нама овдје пријатељи из братских општина и градова и што смо у прилици да им покажемо завјештање које су нам оставили наши преци. Хвала пријатељима из далеког Краснодара, али и онима из Ниша, Новог Сада и Црне Горе, који су нам указали велику част својим присуством. Ми одавно знамо ко су нам прави пријатељи, браћа, побратими и те људе позивамо, уважавамо и дијелимо са њима наше прославе и обиљежавања наших најзначајних датума – нагласио је Ћосић.
Фото: Инфо центар Соколац

Градоначелник руског града Краснодар Јевгениј Михајлович Наумов је подсјетио да га је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић позвао на обиљежавање Дана и крсне славе града Источно Сарајево током посјете Краснодару прије пар мјесеци.

  • Ово је најважнији празник за овај град и наша мисија је почела управо од овог мјеста. Овдје је толико осјећајно и свето за све вас, колико могу примјетити за кратко вријеме. Хоћу да кажем да смо ми један народ са истим принципима и једним путем. Увјерен сам да ће наше пријатељство постати још јаче. Српски и руски народ никада нису водили освајачке ратове и у томе је наша сила – додао је Наумов.
Фото: Инфо центар Соколац

Делегација Српског националног савјета Црне Горе је такође одала почаст српским јунацима који су дали своје животе за слободу и просперитет Републике Српске.

  • Српском народу је на било ком простору изузетно тешко и једино што може да нам помогне је заједнштво и слога и зато ми из Црне Горе покушавамо да урадимо све што је до нас да сачувамо ту братску љубав између сунарордника било гдје да живе. Управо се враћамо из Новог Сада са обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе и помало смо тужни јер је то само празник Србије и Републике Српске и готово да није било представника Црне Горе, осим нас и још неких из друштвених организација. Црна Гора је препозната и увијек била српска држава. Посљедњи попис ће показати да су Срби у Црној Гори већински народ, већински припадају Српској правопславној цркви и српском језику. Нешто морамо мијењати у временима која долазе – указао је предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић.
Фото: Инфо центар Соколац

Код Централног спомен-крста служен је помен погинулим борцима, а у Цркви Свете Петке протојереј ставрофор Илија Чупић говорио је присутнима о настанку Војничког-спомен гробља „Нови Зејтинлик“ и ове цркве. Уприличена је и посјета гробном мјесту гдје вјечно почива руски добровољац.

Фото: Инфо центар Соколац

У оквиру обиљежавања Дана и крсне славе града Источно Сарајево Светог Петра Дабробосанског вијенце су на „Нови Зјетинлик“ положили делегација града Источно Сарајево, општине из састава града, општинске борачке организације, делегација руског града Краснодар, делегације из Ниша и Новог Сада и делегација Српског националног савјета Црне Горе.

 

/ИНФО ЦЕНТАР СОКОЛАЦ/