У руско село „Сарајево“ стигле двије иконе из Српске – 057.гр

0
238

Иконе Светог Николаја Жичког и Светог Јустина Ћелијског допремљене су из Републике Српске у Храм Казањске иконе Мајке Божије у селу Сарајево у Ивановској области, који је подигао руски генералисимус Александар Суворов.

Иконе је послао шеф представништва Руског историјског друштва у Републици Српској и директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић, пише „Руска газета“.

Директор Центра међународне сарадње „Руско-балкански дијалог“ Јевгениј Осенков захвалио је Мастиловићу за овај јединствен и веома важан поклон који, како је рекао, помаже јачању културних и духовних веза између Русије и Републике Српске.

Руководилац Руско-балканског центра за пословну сарадњу и културу Михаил Јаруев рекао је да у Иванову очекују Мастиловића и све грађане Источног Сарајева.

„Позивамо у госте и Драгану Симић, која је осликала икону Светог Николаја и све вјернике Саборног храма Светог архангела Гаврила на Палама који су учествовали у допремању поклона из Републике Српске у Русију“, додао је Јаруев.

Црквени управник Јелена Боршћева захвалила је за поклон и позвала све у посјету.

На магринама Међународног економског форума у Санкт Петербургу у јуну потписани су меморандум о сарадњи између Ивановске области и Републике Српске, као и споразум о сарадњи између Ивановског државног универзитета и Универзитета Источно Сарајево.

 

/СРНА/