Базени зову купаче! – 057.гр

0
498

Трећа је година а свега непуних десет дана овога љета господњег 2024, од када је у Рогатици званично отворен модерни базен за купање са два купалишта „велико“, за добре купаче, димензија 36×25 метара, са дубином воде до највише 1,7 метара, и „мало“, за дјецу и непливаче, највеће дубине 60 центиметара.

Био је то и још увијек је пун погодак општинске администрације која је највећим дијелом финансирала овај објекат из скромних властитих средстава или задуждењем општине путем обвезница код Инвестиционо-развојне банке. Добијен је објекат каквог још немају већина сусједних, финансијски и по броју становника, јачих локалних заједница од Рогатице.

Сезона купања отворена је званично са 1. јулом. Базени и остала пратећа опрема су потпуно спремни, рече директор Центра за културу и спорт Славиша Бојовић. У великом базену је 15.000 кубних метара чисте воде из градског водовода која је прошла и пролази кроз одговарајуће филтере у машинском дијелу објекта. На располагању купачима је 21 кабина за пресвлачење, лежаљке, сунцобрни и тушеви за спирање након купања. Ту су и обавезни инструктори за пливање, али и спасиоци за „не дај Боже“, који су ове године појачани са „легендом“ спорта у Рогатици Ненадом Соколовићем.

А онда, већина оних који су дошли на базен, није се како треба ни поквасило, дође дан-два лошијег времена и ево дођоше прави љетни дани и све су прилике права сезона купања. Према најавама метеоролога љето је стигло и купалишта на базену у оквиру Спортско-рекреативног центра „9. јануар“ ће, као и прошле године, бити мјесто окупљања и младих и старијих Рогатичана, а долази не мали број и љубитеља воде из сусједних општина, посебно Сокоца и Хан Пијеска, а иако имају Дрину, долазе и из Вишеграда, Новог и „старог“ Горажда…

Према одлуци Општинске управе улаз на купалиште и ове године је бесплатан, али ће, по свему судећи, изостати објекти који су нудили освјежавајућа пића, сладоледе и сличну „мами пару“.

А ако, случајно, у базенима не би било мјеста, ту је резерва – заустављена Ракитрница, која тече тик поред базена и купалишта. Колико ће ово помоћи купачима велико је питање, али је сигурно допринијело љепшем изгледу околиша базена и цијелог Спортско-рекреативног центра па и саме Рогатице, сматрају у Центру за културу и спорт.

Текст и фото: Сретен Митровић