Боравак у природи ослобађа вас стреса – 057.гр

0
297

Наука је одавно доказала да контакт с природом и боравак у природи чине нашем организму добро. И сами смо свјесни колико се боље осјећамо кад се одмакнемо од градске вреве и смога у природу, удишући чисти зрак и слушајући опуштајући цвркут птица. У медицинском рјечнику већ су се увријежили појмови екотерапија или зелена терапија.

“Екотерапија ми помаже осунчати и тијело и ум. Уноси зраке свијетла кроз густу маглу депресије.ˮ

Освијештенима је важно зашто треба боравити у природи, и то чим више, то боље.

За оне који још нису освијестили ту добру страну комуникације с природом, већ се лијено излежавају код куће пред хипнотизирајућим екранима који нас затупљују и претварају у зомбије, са зђелом нездравих грицкалица испред себе, доносимо разлоге зашто треба боравити у природи.

Надамо се да ћемо успјети у њима пробудити освјештавање и да ће сами свјесно кренути у промјену!

Разлози за боравак у природи
потпуни ресет – ублажавање/елиминирање стреса
боље дисање
могућност бољег сагледавања неког проблема након што се организам умири – често из друге перспективе, оне из природе, проблем не изгледа нерјешив
физичко кретање годи вашем здрављу у многим аспектима
бољи сан
боље расположење
медитација – простор за сагледавање шире слике своје улоге у приватном животу и на послу
Како треба проводити вријеме у природи?
Очистите свој ум

Бука дрвећа, жубор воде, звук птица и сама чињеница да чујете властите кораке смирујуће ђелују на ум. Боравак у природи може смањити симптоме депресије и позитивно утјецати на квалитету живота јер се тако рјешавамо негативне енергије.

Дишите

Већина нас живи у градовима и, признајте, што због врућине, што због смога и короне – тешко дишемо. Зрак међу дрвећем толико је свјеж и угодан да вас ова једноставна чињеница чини сретнима. Дакле, дословно – дишите пуним плућима.

Активирајте се

Бициклизам и шетња шумом на много су начина корисни за наше здравље. Повећана тјелесна активност има позитиван учинак на цијело тијело. Истодобно побољшавамо крвну слику, добивамо више витамина Д и јачамо имуносни сустав.

Спавајте вани

Кад се више крећемо вани, имамо већи апетит, боље спавамо и боље смо расположени. Спавање подаље од умјетног свјетла може ресетирати ваш биоритам. Препоручујемо спавање у шаторима онима који желе комплетан доживљај.

Шира слика

Оставите неко вријеме по страни свој мобител и рачунало. Боравак у природи осигурат ће вам да се вратите себи и повежете са својим најдубљим вриједностима. Да би се то догодило, да бисте могли добити јасноћу и слиједити свој акцијски план, морате се одмакнути од свог каотичног начина живота и поновно га сагледати у миру.

Зашто треба боравити у природи на активан начин?
Многи замишљају идиличан годишњи одмор или викенд излежавањем на плажи у боровој шумици, испијањем коктела и читањем журнала с лаганим љетним темама. То је за њих тотални релаџ. Мањина ће посегнути за књигом и коначно се, за разлику од читања на мобителу/лаптопу или столном рачуналу, задубити у квалитетно штиво, што је јако добро за наше ментално здравље. Но никако не бисмо требали занемарити активан годишњи одмор, без обзира на године. То не значи да морате стати на суп и на њему плутати по површини мора или се бацати са Шибенског моста. Бунгее јумпинг доиста је екстреман начин уживања.

За мање склоне авантурама постоје одлични начини рекреације. Бициклирање, трчање, планинарење, лагана вечерња шетња уз море, јутарња шетња шумом или ливадом и ослушкивање умирујућих гласова птица, гледање лепршавог лета лептира и бумбара како скакућу с једног на други љубичасти грм мирисне лаванде, може вас потпуно опустити. Кајакарење је идеално за стапање с природом и да је видите из друге перспективе, а опет добијете пожељну дозу адреналина. Организам се ослобађа напетости, тог накупљеног стреса који се тијеком године само таложи у слојевима претварајући се у темпирану бомбу која би свакога тренутка могла експлодирати и нарушити нам физичко и ментално здравље.

Надамо се да смо вас овим текстом потакнули на кретање. Док се шећете, возите бицикл, планинарите или вјежбате, можете у миру ковати планове за успјешну пословну јесен. Упишите неку од наших едукација (цоацхинг/тренинг) за особни развој.

Ми почињемо писање новог блога, а ви крените у природу!