Соколац задуженији од Крагујевца! – 057.гр

0
687
  • Крагујевац има око 150.000 становника (Четврти град по бројности у Србији)
  • Соколац има око 10.000 становника ( Четврта општина по бројности у Граду Источно Сарајево/од шест)

Крагујевац је за последњих десет година подигао шест дугорочних кредита и тренутно је задужен 17 милиона евра. За отплату истих одваја и до три милиона евра годишње. Међутим, Крагујевцу држава дугује око 7 милиона еура, од чега је најављено пребацивање половине дуга на рачун града у току године, с тога се може рећи да град дугује 10 милиона еура или око 20 милиона КМ.

Кредитима су последњих десет година плаћани комунална инфраструктура, изградња шарене пијаце, фискултурних сала, стамбених објеката, затвореног базена, оперативно-техничког центра Цветојевац, и гасификација, а највише средстава од два кредита отишло је градском „Водоводу“, чак 9,2 милиона евра.

Крагујевац – Виртуелни музеј српског језика

 

Соколац, општина која је најмање 15 пута мања од Крагујевца дугује чак више него тај исти Крагујевац. Иако начелник општине Милован магистар Бјелица избјегава да изнесе све податке, процјењује се да тај дуг премашује 24 милиона КМ (преко 12 милиона евра).

У Сокоцу нема ништа од оних улагања које смо видјели да има Крагујевац, али зато начелник општине има троцифрени број обећања о којима некада са подсмјехом причају и дјеца у основним школама.

Sokolac, Bosnia and Herzegovina - Wikipedia