Фотонапонска електрана пуштена у рад – 057.гр

0
236
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 2. ЈУЛА /СРНА/ - На згради Градске управе Источно Сарајевo данас је пуштена у рад фотонапонска електрана која би требала да допринесе знатној уштеди електричне енергије, чију је изградњу финансирала ЕУ са 92.000 КМ.

На згради Градске управе Источно Сарајево данас је пуштена у рад фотонапонска електрана која би требала да допринесе знатној уштеди електричне енергије, чију је изградњу финансирала ЕУ са 92.000 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је зграда Градске управе први објекат у БиХ на којем је у оквиру пројекта „ЕУ за локалне заједнице“ постављена фотонапонска електрана коју финансира ЕУ, а пројекат реализују Центар за промоцију цивилог друштва и њемачка организација „Хелп“.

Он је нагласио да Градска управа има изузетну сарадњу са представницима ЕУ у БиХ, а резултат те сарадње је и овај пројекат чиме се постиже мањи ниво загађености ваздуха, енергетска ефикасност, уштеда енергије и економичније пословање Градске управе.

  • Веома је битан дугорочни ефекат овог пројекта, јер ће Градска управа за утрошак електричне енергије уштедјети у буџету око 30.000 КМ годишње, што је за 10 година 300.000 КМ које ће усмјерити према грађанима, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да Градска управа, осим овог пројекта, са ЕУ ради на пројекту бициклистичке стазе од Бистрика у Сарајеву до општине Пале, чиме се показује да могу постојати политичке разлике, што је нормално, али да нема разлика када је ријеч о интересу грађана.

Ћосић каже да је Источно Сарајево са Сарајевом дио пројекта „100 градова у Европи са нултом емисијом угљендиоксида“ и да данашње пуштање у рад соларне електране доприноси томе.

Шеф кооперације у Делегацији ЕУ у БиХ Стефан Елер рекао је да је овај пројекат почетак једне активности ЕУ у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да је идеја о 100 градова без емисије стакленичких гасова веома важна, чему доприноси и овај пројекат, а све с циљем да у наредних 10 година Источно Сарајево и Сарајево немају емисију штетних гасова.

То је достижно, али је потребан ангажман свих нас, поручио је Елер.

Директор Центра за промоцију цивилог друштва Аида Дагуда нагласила је да је ово још једна прилика да прославе заједнички подухват, те примјер добре сарадње организација цивилног друштва, представника власти и ЕУ.

Она је рекла да су овакви пројекти окренути будућности и бољем животу грађана у БиХ.

  • У БиХ је највећи проблем одлазак младих, а ако их желимо задржати вријеме је да се окренемо будућности и вриједностима ЕУ, поручила је Дагуда.

/СРНА/