Вук Ћајић биће нова звијезда мото спорта – 057.гр

0
447

У периоду између два посљедња рата Рогатица је важила као центар мото-крос спорта. Имала је своје возаче и познату кружну стазу „Птичијак“ на којој су се у овом адреналинском спорту огледали најбољи возачи из цијеле бивше СФРЈ.

И послије Одбрамбено отаџбинског рата захваљујући једном броју ентузијаста оживио је овај спорт и у Рогатицу су уз Дан општине долазили у свијету познати мотоциклисти међу којима је био и шампион Србије и Европе мото спорта Габор Сигхмеистер из Суботице, али и возачи из више клубова у Србији, те из Витеза, Крешева, Ускопља, Бања Луке и Дервенте из БиХ.

Уз то што има добру и прегледну стазу и велики број истинских љубитеља мото спорта, Рогатица ће, све су прилике, поново имати и свога такмичара у младом Вуку Ћајићу, још увијек учениуку основне школе.

Иако је тек у 13 години живота, Вук је постао познат као возач мото крос спорта прво у класи МX 65 такмичићи се и побјеђујући на доста трка широм бивше Југе и Европе. С годинама старости и стицањем вјештина, прешао је на већу класу – МX 85 мтора и већ, поново биљежи, завидне резултате, приче у Рогатици његов „тренер“ из сјенке и и све и свја укључујући и спонзорство у свим облстима, отац Мирослав.

Успјешно смо, казује Мирослав, почели и овогодишњу сезону. Као већ четири година члан мото клуба „Танаско Рајић“ из Чачка у Србији, Вук је у трци на Отвореном шампионату у Сјеверној Македонији почетком априла ревијално у јакој конкуренцији на пјешчаној стази, побрао аплаузе бројних гледалаца љубитеља ове врсте спорта младих и старијих.

Након успјешног старта у Македонији Вук је у априлу учествовао и на још двије трке. Запажен наступ имао је на Отвореном шампионату Србије у Власотинцу, гђе је освојио друго мјесо у својом МX 85 класи.

У истој класи само неђељу дана касније, на Отвореном шампионату БиХ на МX стази „Лека“ у Крешеву, Вук је био далеко најуспјешнији и на свој конто укњижио још једно прво мјесто освојивши пехар и златну медаљу.

Иза ове двије трке, такође у априлу, Вук је бранио боје Србије у бугарском граду Севлиово на квалификационој трци за шампионат Европе на стази „Горна Росица“. У конкуренцији 31 такмичара из Румуније, Србије, Турске, Молдавије, Мађарске. Грчке, Кипра, БиХ и Бугарске као домаћина, уз неке ситне такмичарске грешке, освојио је високо шести мјесто и право учешћа на европском шампионату, које ће се ове године одржати.

То ипак није и све. У наставку Отвореног шампионата Србије у мотокросу, чији је домаћин посљедњег викенда у априлу била Бачка Топола, на стази „Ринг“ Вук је пред преко 1500 гледалаца, учествовао и у врло јакој конкуренцији у укупном пласману заузео високо друго мјесто.

Прво му је измакло због повреде предходног дана на тренингу када је имао једно исклизнуће и повреду руке и рамена. Али, боже здравља, биће ускоро нових трка и ја се надам и првих мјеста, рече Вук уз жал за пропуштеном приликом у Бачкој Тополи.

Вук, прича његов отац Мирослав, а то је мишљење и већине добрих познавалаца мото крос спорта, припада новој генерацији храбрих и одважних такмичлара, која исписује нове свијетле странице његове историје.

Међу њему је и млади Вук Ћајић о коме ће се, према мишљењима већег броја искусних мотоциклиста, тек чути. Уз велику љубав према овој врсти спорта Вук је и полазник престижне мотокрос академије „Ренс 97“ у Хрватској, а у матичном клубу у Чачку, јер сличног нема у Рогатици и околини у Републици Српској, већ је побрао ловорике. Проглашен за спортисту града Чачка за 2023. годину.

Насупрот томе, нажалост, у својој Рогатици, ћије име проноси и презентује гђе год се појави, Вук још нема подршку и признања. Послије најноијих успјеха Ћајићи очекују да ће се и то промијенити?!

Текст: Сретен Митровић, Фото: Архива породице Ћајић