Историјски час ученике из И.Илиџе на Новом Зејтинлику – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
186

На Српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу јуче је, након полагања цвијећа на централни спомен-крст, за готово 250 ученика основних и средњих школа из Источне Илиџе и Сокоца одржан историјски час, у оквиру манифестације „Дани одбране Илиџе“.

Докторанд историје Лазар Шкобо истакао је на историјском часу да је веома важно да основци и средњошколци из Републике Српске буду упознати о значају Новог Зејтинлика који носи светост.

Он је рекао да су сарајевски Срби поднијели највећу жртву за борбу и опстанак Републике Српске током рата, али и највећу жртву повлачећи се са својих огњишта и територије коју су успјешно бранили од почетка до краја рата кренувши у егзодус.

„Својим изгнанством су од општина у источном дијелу тадашње БиХ успјели да створе зреле и перспективне општине на простору који је данас кичма Републике Српске и веза са матицом Србијом, навео је Шкобо.

Координатор борачких организације Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац рекао је новинарима на Новом Зејтинлику да се снага Источне Илиџе и Српског Сарајева, осим у рату, показује и данас његовањем културе сјећања на Одбрамбено-отаџбински рат.

Шеховац, који је и предсједник општинске Борачке организације „Илиџански борац“, навео је да их у тим активностима већ 15 година подржавају ученици и професори основних и средњих школа Источне Илиџе.

Он је нагласио да на Новом Зејтинлику почивају српски јунаци погинули за Републику Српску, за слободу, за очување ћирилице и српског језика, за дјецу која су данас на историјском часу слушала шта се дешавало у протеклом рату у којем су борци давали и дијелове тијела.

Шеховац је, као један од најмлађих српских бораца у минулом рату, позвао на мир и слогу у очувању Републике Српске и националног идентитета.

Ученица Основне школе „Петар Петровић Његош“ Кристина Ковач, добитник прве награде на литерарном конкурсу општине Источна Илиџа, захвалила је сваком српском ратнику који је свој дом и род бранио, свакој мајци која је срце стегла и сина послала у љути бој, сваком оцу који га је тврдом мушком руком штитио и свакој љуби која је пустила драгога из наручја.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да су Нови Зејтинлик, на којем је сахрањен 961 српски борац, и манастир на Равној Романији, на чијим зидовима су уписана имена 4.220 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије – печат Републике Српске.

Он је позвао на саборност српског народа.

„Туђе не дирамо, али своје не дамо. Тешка су ова и времена која нам долазе, са одлукама које најављују организације УН, Савјет Европе, ЕУ и други, а које представљају удар на Републику Српску и њене институције. Морамо се бранити развијањем односа са пријатељима српског народа“, поручио је Бјелица.

Прије полагања цвијећа на централни спомен-крст, служен је помен.

Ученици основних и средњих школа из општине Источна Илиџа, након Новог Зејтинлика посјетили су и Манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији гдје им је архимандрит Андреј, говорио о настанку манастира.

Посјету Новом Зејтинлику и манастиру на Равној Романији Романијској Соколици, организовала је општинска Борачка организација „Илиџански борац“ у оквиру манифестације „Дани одбране Илиџе 22. април – 14. мај“.

 

/СРНА/