У гашењу пожара у Сокоцу учествовало 130 радника ШГ „Романија“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
282

Од почетка године на територији општине Соколац забиљежено је више од 110 пожара, у којима осим припадника Ватрогасног одјељења Соколац, неријетко учествује и Шумско газдинство „Романија“ које помаже људством и механиком.

Прије два дана евидентирано је 11 шумских пожара на чијем је гашењу учествовало 130 радника Шумског газдинства „Романија“, рекао је за „Инфо центар“ технички директор овог предузећа Горан Косорић.

  • Током недјеље и понедјељка имали смо пожара на више локација, Дикаљи, Бабине, Кошутица, Прељубовићи, Бијеле Воде и Боровац. Позвали смо 130 наших радника, користили нашу цистерну, као и технику, брентаче, напртњаче, дакле узели смо сву расположиву механизацију и радну снагу колико је било могуће у том моменту. Пожари су били критични, који су са ливаде прелазили у високе пожаре, тако да је било тешко гасити јер нам је и вјетар отежавао услове и правио велике проблеме – нагласио је Косорић.

Према његовим ријечима, још увијек је рано говорити о штети коју су проузроковали пожари.

  • Још увијек смо на терену и боримо се јер су сада активни подземни пожари. Јутрос смо поново послали на терен одређену екипу, јер се појавио пожар на неким мјестима, избија из земље, а шири се жилама различитог дрвећа. Тек када констатујемо да више нема опасности, екипе ће изаћи на терен и установити колика је површина која је била захваћена пожаром, као и причињена штета – појаснио је он.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

На питање да постоје одређене индиције да су ови пожари намјерно подметнути, те да су у истрагу укључени и припадници Полицијске станице Соколац, Косорић је одговорио:

  • Јесте да је евидентирано доста пожара, али је изражен и велики немар мјесног становништва, када се пожариште остави само, па из ливаде пређе у шуму и направи велики проблем. Такође, имали смо и сумњи гдје се испоставило да су пожари подметнути од стране непознатих лица – додао је Косорић.

Он је указао на добру сарадњу са Ватрогасним одјељењем Соколац, те да је увијек присутна обострана брза интервенција, без које би било тешко одреаговати адекватно у проблематичним ситуацијама.

/Инфо-Центар Соколац/