Na današnji dan je uhapšen đeneral Draža! – GLAS REGIJE.057

0
223

U Višegradu je na prevaru, na današnji dan 1946. godine, uhapšen general Jugoslavenske Vojske u Otadžbini Dragoljub Draža Mihailović, najodlikovaniji srpski oficir, od pripadnika OZNE – jugoslavenske tajne policije.

Potom je sproveden u Beograd, gde mu je Vojni sud u unapred režiranom suđenju sudio za veleizdaju. Streljan je 17. jula 1946. godine na nepoznatoj lokaciji.

Rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu 14. maja 2015. godine. Za vreme Drugog svetskog rata, nemačke okupacione vlasti su njegovu glavu ucenile na 200.000 dinara.

„Armijski general Dragoljub D. Mihailović, legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao voditi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez sustajanja ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se jedna velika zemlja može da pokori surovom zavojevaču.“rekao je komandant francuskog pokreta otpora, general Šarl de Gol, prilikim odlikovanje Čiče.

„Ja sam unapređen u čin armijskog đenerala i postavljen za ministra vojske. Posle rata, ja ću tražiti da budem vraćen u čin armijskog redova. Ali, jednog jedinog čina i jednog jedinog zvanja – neću se odreći – neću se odreći onoga što mi je narod dao. Kao što znate, narod me je prozvao svojim Čičom.

To je moj najmiliji čin i moje najdraže zvanje.“ – Izjavio je đeneral Draža.

Taj prisni, porodični odnos prema svom ratnom komandantu najbolje govori kolika je bila ljubav običnog naroda prema svom đeneralu.

 

Izvor: Otačastvo