Билић побједник шаховског турнира на Сокоцу – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
350

Поводом дана клуба и крсне славе Сретења Господњег, Шаховски клуб „Гласинац“ сваке године организатор је и домаћин шаховског турнира. И ове године, 20. пут, шаховски турнир је окупио такмичаре, искусне играче и бивше шампионе.

Побједник 20. Сретењског шаховског турнира који је јуче одржан у Сокоцу је ФИДЕ мајстор Владимир Билић из Вишеграда. Седморици најуспјеших су уручене пехар и нахраде – Мирославу Мршевићу, Предрагу Плакаловићу, Фиде мајстору Предрагу Батинићу, Горану Мумовићу, Срђану Злобецу и Зорану Лубури.

Сретењски шаховски турнир у Сокоцу

Билић који је већ три пута до сада био побједник овог турнира, изразио је задовољство због оставреног пласмана, те похвалио организаторе јер је ово била и прилика да се виде стари пријатељи.

Најстарији учесник овог турнира је деведесетпетогодишњи Милош Лазаревић са Пала, који је заузео 16. позицију, истакао је да шах игра од малих ногу и да му је жао што данас млади веома ријетко играју шах и не долазе на такмичење.

  • Млади треба да се окану кафића, мобилних телефона и којекаквих беспослица, већ да се прихвате шаха, игре кроз коју се развија мозак, меморија и концентрација-  навео је Лазаревић.

Према ријечима предсједника овог клуба Предрага Батинића, ово је турнир који је достигао један завидан ниво непрекидним одвијењем још од 2005. године.

  • Ове године, такмичење је окупило 24 учесника који су из источног дијела Републике Српске. Међу шахистима су се нашли и бивши шампиони, тако да смо изузетно задовољни одзивом. За вријеме континуираног трајања, па до данас, турнир се организовао најчешће по швајцарском систему. Морамо се похвалити да су овдје играли врхунски играчи, велемајстори и интермајстори.

Када је ријеч о школи шаха Батинић је појаснио да у наредном периоду имају у плану реализацију ове идеје, јер без знања на шаховском пољу,нема ни ове врсте спорта.

Двадесети шаховски турнир „Сретење 2024“ организовао је соколачки Шаховски клуб „Гласинац“ уз подршку општине Соколац, Шумског газдинства „Романија“ и компаније „Оногошт“.