Promovisana knjiga o istoriji Srba 1804-1918 – GLAS REGIJE.057

0
204

Knjiga „Borba za identitet i opstanak naroda – Istorija Srba 1804-1918“, autora Mirka Pjevića iz Novog Sada, koja obuhvata sintetički pregled nacionalne istorije u tom periodu predstavljena je na Han Pijesku.

Pjević je rekao Srni da je tema knjige, koja je predstavljena sinoć u Narodnoj biblioteci „Branko Čučak“, upravo borba za spasavnje od nestanka naroda koji je kroz svoju istoriju prošao sa ogromnim gubicima i stradanjima, te naglasio da narod bez države ne može opstati.

Kao poznavalac istorije i novije istoriografske literature, Pjević je obilazio krajeve iz kojih su Srbi odlazili u druge zemlje u potrazi za boljim životom, te prikupljao podatke potrebne za bilježenje događaja iz novije istorije.

Pjević je naveo da je, prema podacima do kojih je u istraživanju došao, nakon ropstva pod Turcima ostalo 300.000 Srba, da je za vrijeme Austrougarske sa ovih prostora otišlo 130.000, u Americi ih živi oko četiri miliona, a oko tri miliona Srba je prešlo u katolike i isto toliko je primilo islam.

On je naglasio da o ovom problemu treba na vrijeme razmišljati, budući da je odlazak i asimilacija sa drugim narodima nezaustavljiv prirodni proces.

„Narod koji živi izvan svoje države na putu da nestane kao narod, i to je univerzalno pravilo. Poznato je da narod bez države ne može opstati“, naveo je Pjević.

Recezent knjige profesor Slobodan Bjelica sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu rekao je da ovo djelo, između ostalog, predstavlja pokušaj da se istorijski događaji predstave čitalačkoj pubici na pojednostavljen način.

Bjelica je naveo da Pjević, opisujući značajne događaje iz novije srpske istorije, kao i znamenite ličnosti tog vremena, ujedno i promišlja čitav istorijski tok, nudeći čitaocima svoje zaključke.

Mirko Pjević, doktor specijalista medicine i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u penziji, objavio je više od 100 stručnih i naučnih radova.

Autor je i koautor više medicinskih udžbenika i monografija, zainteresovan za prošlost sopstvenog naroda. Prvu knjigu u oblasti istoriografije „Borba za identitet i opstanak naroda-Istorija Srba 1804-1918“ objavio je prošle godine u Novom Sadu.

Organizator ove promocije je Narodna biblioteka „Branko Čučak“.

 

/Srna/