Сокочанима представљен филм „Гаравице“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
334

Соколачка публика имала је прилику да у препуној сали Парохијског дома Романијске Лазарице одгледа документарни филм, који је приредио наш суграђанин Драган Радовић. Ријеч је о свједочењу названом „Гаравице“ које описује страдање српског живља током Другог свјетског рата.

Филм објашњава и посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. Базиран је на више од три хиљаде докумената и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори њих 15.

Након пројекције аутор је истако да му је драго што је соколачка публика дошла у великом броју да погледа филм, а тишина која је услиједила након завршетка приказивања говорила је више од ријечи.

  • Много ми је драго што су људи романијског краја прихватили ову причу срцем, као своју. Видјело се да осјећају патњу и да их је потресао овај филм, казао је он.

Вапај невино страдалих чуо је овај млади аутор, који каже да ће његова Фондација „Заборављени коријени“ наставити са освјетљавањем тамних страница историје, које ма колико биле страшне и језиве, не смију бити заборављене. Са истом посвећеношћу приредиће више зборника са истом тематиком.

  • Сљедећи пројекат је приређивање зборника „Стари Брод“, који треба да буде представљен јавности у мају, а у припреми је и зборник докумената „Гаравице“ који ће бити поткријепљен документима, архивском грађом и доказима који нису приказани у истоименом докумнтарном филму.

Фондација је недавно, у сусрет новогодишњим и божићним празницима, помогла угрожене на подручју Бихаћа, Босанске Крупе, Бугојна и Сокоца. Радовић је изразио захвалност свима који су му помогли да оствари своје хумане замисли, а посебно члановима Удружења Свети Василије Острошки Соколац.

  • Хвала им на помоћи око саме организације али и подјеле хуманитарних пакета и новогодишњих дарова за најмлађе. Надам се да ће се наша сарадња наставити и убудуће.

Када је ријеч о судбинама људи романијског краја, које је задесила слична судбина као и јунаке документарца „Гаравице“, аутор филма каже да ће се ускоро јавности представити већ најављени Зборник, који ће обухватити догађаје са ширег подручја општине Соколац, општина Пале, Хан Пијесак, Олово, Кладањ, Власеница, Вишеград и Рудо.

  • Ту ће се наћи многе пресуде, свједочења, записници, мноштво података који су до сада јавности били непознати. Објавићемо имена нових жртава и сазнања која до сад нису била позната јавности.

Промоцију филма у Сокоцу организовали су Фондација „Заборављени коријени“ и Удружење грађана Свети Василије Острошки Соколац.

 

/ИЦ-Соколац/