На Палама се причешћује преко 10.000 људи – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
791

Познато је да се у Сарајевско-романијиској регији народ никада није одрицао своје вјере и своје свете цркве. Наравно, као и цијелој бившој држави под режимом комунизма, све је мање било Срба у црквама, а вјера је почела да се тумачи кроз фолклорни програм везан за одређене датуме.

Пале, мјесто са највише вјерника у митрополији Дабробосанској, у којој активно раде четири цркве, служећи Свету Архијерејска литургија Богу сваке недјеље и сваког празика. Примјетно је да последњих година број вјерника и причесника се повећава. То сви примјете. Током Великог поста, помиње се број измешу десет и петнаест хиљада причесника у последњој седмици поста. То је између 60-75% укупног броја становника ове општине.

Тако је било и прву седмицу Божићног поста, када су цркве на Палама биле препуне народа. Литургија се служи у два храма централног дијела Пала, те цркви у Мокром и Подграбу.

ПРИЧЕШЋЕ:

Да би се причестили, треба да се припремимо. И тјелесно и духовно. Многи мисле, довољно је постити недјељу дана, и причестити се. За сједињење са Господом кроз Свето Причешће треба много више. Тјелесни пост је неопходан као најбоље средство да барем у тим данима поста и душа наша „пости“. Морамо се уздржавати свакога гријеха и свакога зла у мислима, речима и делима, а затим се искрено покајати за учињене гријехе и исповједити се. Без ове духовне припреме, на основу телесног поста од „недјељу дана“, (или било колико) нико не би требао да приступа Светом Причешћу.

А када се причешћивати? Ни најумнији Хришћанин не може сам себи да пропише типик (правило) када и колико често треба да се причешћује. Без духовника, духовног оца, није могуће безбједно проћи пут спасења и стићи назначењу – сједињењу с Богом или обожењу.