СО Соколац затражила раскид концесиног уговора са „ТЦ Зона“

0
266

Одборници Скупштине општине Соколац су јуче на 25. редовној сједници прихватили закључак Клуба одборника СНСД-а да се од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске тражи да се обустави поступак преноса власничке структуре концесије са фирме „ТЦ зона“ на Гласиначком пољу на „Ас холдинг“ из Тешња и да се раскине уговор о концесији са „ТЦ зона“ због неиспуњавања обавеза из раније потписаног уговора.

Фото: Инфо центар Соколац

Рад сједнице локалног парламента накратко је прекинут због мирног протестног скупа Удружења произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“, након чега су се представници овог Удружења прикључили скупштинском засиједању.

Како су навели пољопривредни произвођачи, повод за протест испред зграде општине био је давање позитивног мишљења начелника општине Соколац на пренос концесије на земљиште у Гласиначком пољу по купопродајном уговору између садашњег концесионара „ТЦ зона“ на новог власника „Ас холдинг“ из Тешња.

Донесен је закључак који ће бити достављен ресорном министарству на разматрање.

Фото: Инфо центар Соколац

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић рекао је да је на овај начин угрожена егзистенција власника 25 мини-фарми музних грла и чланова њихових породица, те да се мирним протестом покушава указати на проблеме који би могли настати за њихов опстанак, јер им недостају површине земљишта које би узели у закуп.

  • Скупштина општине је доношењем овог закључка успјела да промијени став локалне заједнице према ресорном министарству Српске и вишим нивоима власти о самом случају додјеле концесије и преносу власништва те концесије са једног предузећа на друго. Ранији концесионар земљишта на Гласиначком пољу „ТЦ зона“ није у потпуности испуњавао концесионе обавезе, те до сада није ни потенцирано на раскиду уговора, али са промјеном власничке структуре стање се промијенило и дошло је до ситуације да се угрожава егзистенција 25 породица и тражи се одговор на више питања о исправности додјељивања саме концесије. Став начелника и Скупштине општине Соколац је јасан и недвосмислен и сматрам да смо направили један искорак према рјешавању проблема, а самим тим, показали смо како треба да се штите интереси грађана како у парламенту, тако и у кабинету начелника – навео је Башевић.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је јуче први пут званично обавијештен да домаћи пољопривредни произвођачи имају потребу да узму у закуп поменуто земљиште када је ријеч о питању преноса власништва концесије са досадашњег корисника Фарме „Романија“ на дијелу Гласиначког поља, која послује у оквиру „ТЦ зоне“ на новог власника „Ас холдинг“ из Тешња.

  • Никада се нико, по том питању није обратио општини Соколац, а мени се 30. августа обратило Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске за мишљење у вези са купопродајним уговором сачињеним између фирме „ТЦ зона“, односно Фарме „Романија“ у Подроманији и „Ас холдинга“ из Тешња. Одговор сам морао доставити 1. септембра. Сигуран сам да овај проблем треба рјешавати разговорима у ресорном министарству са власником у продаји „ТЦ зона“ и власником у откупу „Ас холдинг“, јер Фарма „Романија“ остаје у својој дјелатности. Ако се да сагласност и мишљење да се концесија може пренијети са једног на другог власника, ослободили би дио земљишта површине око 2.000 дунума који би се могао додијелити у закуп члановима Удружења „Благо Романије“. Од ресорног министарства тражићемо да се одложи доношење коначне одлуке о овом питању, док се не нађе коначно рјешење како општина не би имала посљедице и негативне финансијске ефекте – појаснио је Бјелица.
Фото: Инфо центар Соколац

На сједници Скупштине општине одборници су примили к знању Извјештај о извршењу буџета општине за девет мјесеци ове године, према коме је исказан дефицит од око 2.100.000 КМ.

  • Нису у потпуности остварени приходи који су били планирани буџетом. Око 370.000 КМ је био предвидио Град Источно Сарајево за асфалтирање главне улице у Сокоцу, међутим, Ребалансом буџета, та ставка се није нашла на дневном реду градског парламента, јер и Град нема финансијска средства, због пада прихода од ПДВ-а. Осим тога, нису наплаћене све обавезе по питању градског грађевинског земљишта и грађевинске ренте земљишта које је додијељено лицима која су напустила подручје Сарајева и осталих крајева – истакао је начелник Бјелица.
Фото: Инфо центар Соколац

Шеф Клуба одобрника СНСД-а Ђорђе Радић образложио је да је једногласан договор брзо постигнут са колегама из клуба СДС-а о закључку који је од великог интереса за све пољопривредне произвођаче са подручја ове општине.

  • Пољопривредни произвођачи су повећањем сточног фонда стекли потребе за већим површинама обрадивог земљишта да би могли опстати на овом подручју и одборници су одлучили да им помогну. Дошли смо у ситуацију да се обрадиво земљиште у власништву општине на Гласиначком пољу даје у концесију фирми која није са ових простора, па смо одлучили да треба да заштитимо наше домаће пољопривредне произвођаче који доносе велики допринос нашем развоју и нову вриједност цјелокупној заједници и Републици Српској – рекао је он.

Одборник Радић је такође прокоментарисао извршење буџета за првих девет мјесеци.

  • Константно се наставља тренд дефицита у нашој општини, прво на шест мјесеци, сада на девет. И даље немамо никаквих програма реорганизације, нити од начелника приједлог како зауставити стални дефицит и фискалну годину завршити у колико толико нормалном функционисању – нагласио је Радић.
Фото: Инфо центар Соколац

Одборници локалног парламента су између осталог усвојили Извјештај о успјеху ученика у учењу и владању на крају школске 2022/2023. године Основне школе „Соколац“, као и Извјештај о васпитно-образовном раду за радну 2022/2023. годину Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац.

Усвојени су и програми рада установа и предузећа са подручја ове локалне заједнице са финансијским планом за наредну годину.