Промовисана књига „Оклоп јаве“, младе Дамјане Савчић – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
247

Народна библиотека „Војислав Лубарда“ у Рогатици и њени радници у присуству углавном младих љубитеља лијепе писане ријечи, били су синоћ домаћини промоције и објелодањивања још једне нове књиге. Ради се о збирки пјесама „Оклоп јаве“ полетарца у пјесништву Дамјане Савчић из Вишеграда (17), чија промоција до сада је била у Вишеграду и Чајничу.

О овом Дамјанином првенцу са 36 пјесама подијељених у три ођељка – „Ужарене успомене“, „Спасење“ и „Врисак сунца“, од којих је један дио синоћ и прочитан, говорио је један од четири рецензената Слободан Ристовић из Рогатице.

„Лијепо је бити млад, пун сокова пјесме, рече он. Отиснути се у пјеснике је као скочити у бујицу. Велики је то терет, али младост нема страха па јој терет дође као листу кап воде“.

Управо то је урадила млада, још ђевојчица Дамјана, која се наднијела над матицу бујице која носи бисере и крхотине шкргута. Вода је лукава, она уљепшава, мамка и вара. Пјесме имају сличну нарав. Лакша им је да живе у шареној машти него да се зидају, трпе, чекају и суздржавају, рече још Ристровић уз напомену да овим пјесмама пуних музике, гђе понегђе и повремено звукови сметју једни другима, има и инсрумената који су епске нарави са лирским набојима.

Дамјана је „инструменат“ који бјежи прстима извођача, који ће док се припитоми и привикне на звукове, имати њено име, а ја јој то искрено желим, рече на крају Слободан Ристовић.

Рецензенти прве Дамјанине збирке пјесама уз наду да се ради о поети у повоју од кога се могу очекивати нове пјесме и збирке, били су још професор Радмила Трифковић, магистар Огњен Кандић и доцент доктор Раде Вучићевић.

/Сретен Митровић/