Црна Гора се враћа себи! Први пут славе Његошев дан – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
109
Црна Гора данас први пут слави Његошев дан као државни празник и том поводом су нерадни дани 13. и 14. новембар.

На данашњи дан 1813. године, на Његушима је рођен Петар II Петровић Његош, црногорски владика, пјесник, филозоф и државник.

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић честитао је Његошев дан свим грађанима Црне Горе, поручивши да је са правом постао државни празник културе.

„Траг који је Његош оставио на самом бићу нашег народа је неизбрисив и његово стваралаштво представља кичму народне културе, писмености и духовности“, истакао је Мандић.

Његошев дан, поручио је потпредсједник Владе Алекса Бечић, није само прилика за сећање на дела великог пјесника и владара, већ и тренутак када се заједно слави оно најлепше што Црна Гора има да понуди – своју културу, историју и духовност.

Бечић је истакао да Његошев дух и његове бесмртне ријечи треба да наставе да инспиришу, подучавају и воде ка будућности у којој ће црногорска култура цветати, и бити препозната и цењена у цијелом свијету.

Министарка културе и медија Тамара Вујовић навела је да се Црна Гора, кроз Његошева дела, отвара свету, показујући да границе не могу ограничити универзалност људског духа, а да је Његошев дан прилика да се славе вредности које су обликовале прошлост и које ће освијетлити будућност, али и да се освијести значај националне културе као чврстог стуба државе.

Тринаести Дани Његошеви завршени су синоћ у Никшићу.

У Парохијском дому одржана Свечана академија под називом „Велика Скупштина уочи Дана Његошевог“.

Из Митрополије црногорско-приморске поновљена је идеја о враћању Његошеве капеле на Ловћен, а из локалне управе саопштено да је донета одлука да се подигне споменик Његошу у Никшићу, преноси Ртс