Марко Брезо са Пала, најмлађи пчелар у БиХ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
489

Марко Брезо из Праче код Пала има само 19 година и већ пет година искуства у пчеларству. Каже да је одувијек био фасциниран овим вриједним животињицама, чији је опстанак угрожен људским немаром.

„Пчеларством сам се почео бавити 2019. – са четрнаест година. Прво сам купио књигу о пчеларству, затим основни прибор – пчеларски шешир, рукавице, пчеларски нож, димилицу и све остало што ми је било потребно за почетак. Једну кошницу пчела добио сам на поклон из Вишеграда, а другу сам купио од оближњег пчелара и све је почело са та два роја“, прича Марко за МОНДО.

 marko brezo

Каже да је од тада сваким даном љубав према овом занату и хобију расла.

„Знање сам проширивао читањем пчеларских приручника и праћење форума. Сада мој пчелињак броји око двадесет пчелињих друштава. Врста пчела које држим је Крањска пчела, позната и као домаћа пчела. Пчеларим са “Лангстронтх” (ЛР) кошницама“, објашњава.

Каже да нема много младих људи његових година који се баве овим послом. Али њега сви знају и радо срећу.

„Ријетки су пчелари моје генерације. Често ми на улици или било гђе људи приђу да се поздраве са мном и питајући ме јесам ли ја Брезо пчелар“, каже Марко и додаје да се не боји убода.

„Ја сам као дјечак стао пред хиљаде пчела и хиљаде жаока, а за то, да се не лажемо, треба имати храбрости. Иако пчеларство јесте уносна грана пољопривреде, за мене то није посао. Бавим се овим првенствено из љубави према вриједним животињицама, чији је опстанак угрожен људским немаром“, наглашава.

Каже да ова година није почела добро за пчеле, због учесталих киша које су их спријечиле да по кишном дану излазе вани и сакупљају нектар са цвијећа.

„Ипак, захваљујући великом броју сунчаних дана од јуна до августа мјесеца, моје пчелице су скупиле солидне количине меда“, каже поносно.

Марко за сада продаје само мед, који његове пчеле праве од нектара од разноврсног цвјећа и љековитог биља, који сакупљају цијело љето.

„Мед који производе моје пчеле је веома тражен, јер људи имају повјерење у мене и моје производе. Често долазе и странци да би купили мој мед и кошнице које производим. Килограм меда кошта 25 КМ“, додаје.

Планира да почне и да производи препарате од пчелињих производа – прополиса, матичне млијечи и разних мјешавина меда и љековитог биља. У октобру је све мање посла за пчеларе, и пчеле се интезивно припремају за зимовање. Док пчеле мирују, Марко прави кошнице.

„Већ дуже вријеме израђујем традиционалне кошнице зване „Трнке“ које су стигле скоро у све градове наше земље и чак до далеке Словеније. Њих искључиво израђујем у зимском периоду када нема посла у пчелињаку“, додаје.

Марко је члан Удружења пчелара „Рој“ са Пала и често гостује на њиховим предавањима и окупљањима, гђе говори о својим искуствима.

„Пчеле су најважнија бића на свијету без којих човјек не би опстао. Наука је потврдила да ако нестане пчела, за четири године нестаће и људи“, каже овај младић.

„Читам много књига наших познатих травара, занимају ме љековита својства биљака које расту код нас и искрено се надам да ћу једног дана постати јако успјешан у овоме чиме се бавим“, додаје Марко за крај. И ми му желимо да постане најбољи, најуспјешнији и најсвијетлији примјер другим младим људима!

 

/МОНДО/