На данашњи дан погинуо мајор Милан Тепић – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
708
На данашњи дан, прије тачно 29 година, херојски је погинуо мајор Милан Тепић (1957-1991), посљедњи одликовани херој ЈНА и први херој Републике Српске.
Тога 29. септембра 1991. године био је приморан да се са својим војницима повуче у складиште убојних средстава у селу Беденик у близини Бјеловара и организује одбрану од напада усташких банди које су га опколиле. Увидјевши да је одбрана немогућа, а не желећи да препусти оружје из касарне „Војновић“ усташама, Тепић је својим војницима наредио повлачење из складишта. Кад су се војници нашли на довољној удаљености, а усташе су се сасвим приближиле одредишту, мајор Тепић је жртвовао свој живот, минирао складиште са 170 тона експлозивних средстава и дигао га у ваздух. Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић, који није послушао наређење о повлачењу и који је из оклопног транспортера дејствовао по непријатељу све док није погођен.
Мајор Милан Тепић проглашен је за народног хероја, а њему у част Војска Републике Српске издала је орден за заслуге у рату. Српски народ је његовом погибијом добио још једног Стевана Синђелића, а остаће упамћено да је једном приликом рекао:
„Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко“.
Нека му је вјечна слава и хвала!