Упознај туристичку Србију. Подземни град Карађорђевића – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
503

Објекат “Подземни град Карађорђевића” у Малом Зворнику је културно – историјски споменик из времена Краљевине Југославије. Грађен је почетком 30-их година XX вијека, по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за смештај чланова династије и Владе у случају рата. Налази се у самом центру мјеста, у дубини стрме стене, на површини од око 5.000 метара квадратних, а састоји се од 75 просторија и ходника, у дужини око 1,5 км.

Простор комплекса у којем су били краљеви апартмани, кабинети, сале, спаваонице за гарду, библиотека, капела са олтарским простором, краљевска чесма…Просторије ископане у камену биле су предвиђене за краљево ратно командно место и дужи боравак већег броја људи под земљом, у случају ратних околности. Познато је да је објекат грађен под шифром “Камена девојка”, те да је главни архитекта био стручњак за копање рудника руског порекла. Градња је трајала неколико година, до убиства краља Александра Првог Карађорђевића, у Марсеју, 1934. године, до када је урађено око две трећине склоништа. Коришћено је само једном, априла 1941. године, када је пре одласка у избеглиштво, своју последњу ноћ у Србији, у недовршеном склоништу, провео млади краљ Петар II Карађорђевић. Грађевина има 12 улаза са тешким металним вратима и вентилационе отворе, а температура унутар објекта је стабилна и увек је од 14 до 16 степени Целзијуса.

Комплекса код Малог Зворника може да се посјети од понедељка до петка од 10h до 13:30h, а суботом и недељом од 10h до 16h. Цијена улазнице за одрасле и дјецу старију од 12 година је 350 динара, док млађа деца улазе бесплатно, уз пратњу одрасле особе. Обилазак комплекса траје око 40 минута. Ако планирате ову атракцију да посетите ван сезоне, пре пута позовите Туристичку организацију општине Мали Зворник на број телефона 015/471-477.

Као припрему за овај излет препоручујемо вам да погледајте емисију „Путовање без граница“ о Подземном граду Карађорђевића:

 

 

 

 

/Балкан Трип/