Боравак у природи вас ослобађа стреса – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
786

Стрес је скоро па неизбјежна појава савременог живота, поготово у урбаним срединама гдје нас брзи ритам и дуги дани препуни обавеза исцрпљују и физички и ментално. Потребно је наћи начина да се ријешимо стреса, а стручњаци су једногласни у препоруци да је боравак у природи најбољи начин да се наш организам опорави и напуни позитивном енергијом.

 

Природна анти-стрес терапија

Боравак у природи веома позитивно утиче на наше психичко и физичко стање, и то на више начина. Активности као што су узгајање воћа и поврћа, садња цвијећа или вјежбање на отвореном те близак контакт са животињама имају јако позитиван утицај на нас:

Поправљају нам расположење
Умањују осјећај стреса или љутње
Доприносе да се осјећамо опуштеније
Јачају наш имунитет, па самим тим и наше физичко здравље
Утичу на наше самопоуздање
Чине нас активнијим
Утичу на бољи квалитет сна
Сви смо ми, наравно, различити, и неће свака активност у природи једнако ђеловати на свакога – неки ће радије вјежбати или планинарити, док ће други бринути о својој башти, али позитиван утицај повезивања с природом око нас осјетит ће сви. Природа нас напросто тјера да на тренутак застанемо и упијемо свијет око себе, да примијетимо детаље и да јој се дивимо. Све ово чини да се осјећамо опуштеније и растерећеније.

Искористите све благодати природе

Боравите што чешће у природи
Босна и Херцеговина је земља пуна приордних благодати и прелијепих планина. Међутим, иако нисте велики љубитељ планине, свако мјесто има своју малу природну оазу, било је је то парк, шума или шетница крај ријеке. Издвојите свакодневно барем 30 минута за шетњу и боравак на свјежем зраку.

Засадите поврће у башти
Имати свој комад земље за обрађивање је од непроцјењиве вриједности. Не само да тиме можемо бити свјесни шта тачно једемо, већ нам сама чињеница да смо сами узгојили поврће пружа осјећај среће и поноса. Креирајте властиту малу башту или ако нисте у могућности, довољно је и неколико саксија на балкону или прозорима. Суштина је да извјесно вријеме у дану одвојите за бригу о својим биљкама и проведете на отвореном.

Брање воћа и сакупљање плодова из природе
Чак и ако немате властити воћњак, могуће је да ће неко од ваших познаника радо вам дозволити да оберете воће. Такођер, упутите се на планине и брда у близини градова гђе се могу наћи самоникле воћке: боровнице, малине, љешњаци и други плодови или наберите на ливадама дивље зачинске биљке и љековите траве. Овисно о сезони, у нашим крајевима може се наћи дивља мајчина душица, хајдучка трава, коприва, маслачак, нана и бројне друге корисне биљке. За брање гљива ипак потражите искусног водича.

Донесите природу у свој дом
Унесите у свој дом собне биљке које су врло корисни прочишћивачи зрака, опремите прозоре и балконе са саксијама са цвијећем или скупљајте детаље из природе које можете употријебити на неки креативан начин или за декорацију простора. Осмислите неки удобни кутак поред прозора с погледом на зеленило или небо.

И коначно, обратите пажњу на природу: запажајте њене боје, облике и стања, ослушкујте звукове и осјетите мирисе. Све ове „ситнице“ јако повољно утичу на нашу психу.