Рогатица: Кајмачари отворили манифестацију – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
761

Са преко 25 узорака „зрелог“ и „младог“ кајмака-скорупа кога су сакупљачи овог пољопривредног производа донијели на оцјењивање уз жељу да добију неку од вриједних награда организатора у суботу поподневним часовима почеле је манифестације у оквиру 57. изложбе и сајма стоке.

 

Узорци су регистровани под редним бројевима и комисија која врши оцјењивање не зна чији је и одакл је дошао узорак, имала је пуне руке посла да уз примјену научних стандарда изабере најбољи кајмак-скоруп. До слања овог прилога, резултати још нису сумирани и проглашење најбољег биће сутра на заједничком проглашавању најбољих у осталим пољопривредним областима, а на оцјени ће бити говеда, овце, козе, кромпир, традиционални домаћи производи од млијека, воћа, поврћа, пчелињи и производи кућне радиности, чији квалитет ће током дана бити оцјењиван по посебно одређеним комисијама пољопривредних и других стручњака.

И док је комисија за избор најбољег кајмака-скорупа трагала за најбољим, у сали Скупштине општине текла су актуелна предавања из области пољопривреде. Почело је са предавањем „Начин припрема и квалитет кабасте сточне хране у брдско-планским подручјима“.

Предавачи за ово и остала предавања су са Пољопривредног факултета у Источном Новом Сарајеву, а за разлику од ранијих година, најбројнији слушаоци су ученици агротуристичког смјера при овдашњем Средњошколском центру „27. јануар“.

Текст и фото: Сретен Митровић