Сајам ратара и сточара, 57 по реду – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
820
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако је судити према времену усвајања и објављивања програма, овогодишња 57. регионална пољопривредна изложа и сајам стоке, биће једна од најприпремљенијих у посљедњих неколико година.

Због временских прилика, умјесто у октобру, и ове године одржаће се у неђељу, 16. и 17 овог мјесеца.

Првог дана, по традицији, у просторијама Општинске управе, са почетком у 13 часова, почеће оцјењоивање скоруп-кајмака из властите производње домаћица у категорији „млади“ и „зрели“ кајмак са цијеле сарајевско-романијске и горњедринске регије уз Хан-Пијесак и федерално Горажде, у којим као аутохтони произвођачи доминирају Романија, Јахорина и Сјемећ.

Сваки на изложбу донесени узорк мора бити у дрвеној качици уз потврду о здравственом стању производа животињског поријекла.

Истог дана у сали Скупштине општине, у предвечерје, одржаће се серија актуелних предавања из области аграра у најширем значењу. Предавачи, као и ранијих година, ангажовани су из реда еминентних пољопривредних и ветеринарских стручњака из институција у Републици Српској и Србији.

Наредног дана, неђеља, на изложбеном простору „Лужница“, код Рогатице, од 10 часова, почеће пријем стоке – говеда, овце, козе и коњи, сјеменског и меркантилног кромпира од регистрованих робних произвођача са најмање једног хектара земљишта, и осталих пољопривредних производа.

За оцјењивање говеда у обзир долазе јунице у доби преко 12 мјесеци, гравидне јунице и краве од прве до четврте лактације, појединачно,од произвођача који узгајају најмање три приплодна грла.

Што се тиче оваца и коза у обзир долазе двизице и јарице у колекцијама од по 5 грла од произвођача који узгајају најмање 50 приплодних грла оваца, односно 20 грла коза.

Што се тиче коња оцјењиваће се кобиле и пастуси појединачно, а за сву врсту стоке власници су дужни обезбиједити увјерење о здравствном стању животиње.

 

Из богатог фонда награда кога је обезбиједила Општинска управа у Рогатици, као организатор и покровитељ, под геслом „укуси природе на сајму“ биће награђени и производи од млијека, воћа, поврћа, домаће кухиње, кућне радиности и рукотворина овог краја као и пчелерски производи, рече предсједник Организационог одбора изложбе и сајма начелник општине Милорад Јагодић.

/058/