Pomen za stradale junake Prvog svjetskog rata – GLAS REGIJE.057

0
420
РОГАТИЦА, 16. АВГУСТА /СРНА/ - У Рогатици је данас, у оквиру обиљежавања Дана и крсне славе општине, код спомен-костурнице служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје српским и црногорским војницима пострадалим у борбама 1914. у Великом рату на ширем подручју ове општине.

U Rogatici je juče, u okviru obilježavanja Dana i krsne slave opštine, kod spomen-kosturnice služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje srpskim i crnogorskim vojnicima postradalim u borbama 1914. u Velikom ratu na širem području ove opštine.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić izjavio je novinarima da u ovoj spomen-kosturnici počivaju posmrtni ostaci 59 identifikovanih lica, te da se tu nalazi i veliki broj nekompletnih skeleta poginulih u Prvom svjetskom ratu u tadašnjem rogatičkom srezu.

Prema njegovim riječima, danas je služen parastos srpskim i crnogoskim vojnicima stradalim za slobodu Rogatice, a juče je kod spomen-obilježja na Borikama služen parastos i za više od 50 vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, stijeljanih u ovom mjestu, te kralju Petru Prvom Oslobodiocu kod spomenika na Sjeversku.

„Sjećanje na one koji su dali svoje živote i ostavili trag na ovom prostoru zauzima posebno mjesto u programu obilježavanja Dana i krsne slave opštine Rogatica“, rekao je Jagodić.

Spomen-kosturnica poginulima 1914. je podignuta u znak sjećanja na srpske borce poginule 1914. na brdu Vitanj i širem području Glasinca.

Ovo spomen-obilježje je osveštano 1931. godine i predstavlja simbol borbe naroda ovog kraja protiv okupatora i vjekovne borbe srpkog naroda za slobodu.

Obilježavanje Preobraženja Gospodnjeg – Dana i krsne slave opštine Rogatica nastavlja se nizom duhovnih, svetovnih i sportskih sadržaja u okviru programa „Preobraženski dani 2023“.