Потписана Повеља о братској сарадњи измеђи ОШ „Миладин Поповић“ из Пасјана и ОШ „Соколац“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
435

Наставници двије основне школе са Косова и Метохије: ОШ „Миладин Поповић“ из Пасјана и ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Партеша, који ове седмице заједно са својим ученицима бораве у Сокоцу, били су данас на пријему код директора Основне школе „Соколац“.

Том приликом потписана је Повеља о братској и пријатељској сарадњи између ОШ „Миладин Поповић“ из Пасјана и ОШ „Соколац“ из Сокоца, којом су се потписници, према ријечима из саме Повеље, обавезали чашћу да ће заједно предано радити и градити боље сутра за нашу дјецу, јачати пријатељство ученика и наставника и градити нове мостове између Републике Српске и Косова и Метохије.

  • Потписивање повеље о братској сарадњи са школом из Пасјана за нас има посебан значај баш у овом тренутку. Наиме, према писаним подацима, прва школа на простору Сокоца почела је са радом давне 1874. године, што значи да ми сљедеће године обиљежавамо јубилеј од 150 година основног образовања на овим просторима. Ово данашње братимљење је прво за ОШ „Соколац“ од њеног оснивања, што значи да смо, у симболичном смислу, стрпљиво чекали вијек и по да се створе посебни услови за један овакав чин. Овај тренутак посебним чини и податак да се ово својеврсно кумство између наших школа склапа баш у данима једног од најзначајнијих српских празника, Видовдана, са школом која се налази управо на Косову и Метохији – истакао је директор ОШ „Соколац“ Ђорђе Рајић.
фотографија уступљена Инфо центру

Наставник енглеског језика у ОШ „Миладин Поповић“ из Пасјана Данијела Аксић се након потписивања захвалила у име директора, наставника и ученика ове школе који бораве у Сокоцу од 25. јуна.

  • Очекујемо добро дружење, да нам се деца смеју, да се држе заједно, а нама одраслима боље за сутра дају. Захваљујемо свим организаторима, а посебно породицама које су примиле нашу дјецу – додала је она.
фотографија уступљена Инфо центру

Срђан Караџић, педагог у ОШ „Миладин Поповић“ упутио је позив директору ОШ „Соколац“, начелнику општине Соколац, те родитељима који су у своје домове примили дјецу, да узврате посјету.

Соња Митровић, наставник разредне наставе у ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Партеша, истуреног одјељења Доња Будрига, која ради као учитељица већ 22 године, у Соколац је довела ученике ове школе.

  • Захваљујем се домаћинима, дивни су људи, а што је најбитније деца су задовољна. Ја се надам да ћемо и даље да наставимо ову сарадњу и пуно хвала још једном – навела је она.

Из ОШ „Соколац“ поручују да их ова Повеља обавезује да остваре чвршће везе са колегама и ученицима школе из Пасјана, те да ће уложити све напоре да наставници и ученици ове школе посјете своју братску школу на Косову и Метохији.

 

/ИЦ-Соколац/