Руски амбасадор на отварању центра за образовање на руском језику – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
352

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов присуствоваће данас на Филозофском факултету на Палама отварању Центра за отворено образовање на руском језику и предавање руског језика у оквиру глобалног пројекта Министарства просвјете Русије.

Церемонији свечаног отварања присуствоваће и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир, савјетник предсједника Републике Српске професор Срђан Перишић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и ректор Туљског државног педагошког универзитета Лав Толстој професор Константин Подрезов.

Центар је успостављен посредством међууниверзитетске сарадње између руског Државног педагошког универзитета “Лав Толстој” из Тула и Универзитета у Источном Сарајеву, саопштено је из Филозофског факултета.

Свечано отварање заказано је у 12.00 часова.

Kalabuhov na otvaranju centra za obrazovanje na ruskom jeziku

Центар се финансира из буџета Руске Федерације, те има за циљ подршку предавању руског језика у Републици Српској према руским државним стандардима ради проширења културне, научне и образовне сарадње између наших братских народа, саопштено је из Амбасаде Русије.

Предвиђено је да у оквиру Центра до краја године буде спонзорисан долазак и боравак у Републици Српској неколико професора руског језика из виших образовних установа у Русији ради организације и одржавања бесплатних тромјесечних курсева руског језика на три стручна нивоа од почетника у основним школама до студената филолошких факултета и наставника школа, као и бесплатног спровођења полагања државног испита из руског језика за сва три нивоа, уз издавање званичног сертификата државног обрасца.

“Центар је отворен за сарадњу са свим основним и средњим школама те гимназијама Републике Српске, као и са државним и приватним универзитетима ентитета”, наведено је у саопштењу из Амбасаде.

Руска страна је опремила Центар књижевним фондом те дигиталним ресурсима за предавање руског језика.

Овим поводом данас ће бити одржан концерт-предавање добитнице бројних међународних награда, чувене руске пијанисткиње и доктора умјетности Јулије Казанцеве о највећим руским композиторима данашњице.

За сутра у истој сали у 12.00 часова најављено је прво отворено просвјетно предавање у оквиру Центра “Књижевна гостионица – Свјетло Јасне Пољане – у гостима код Лава Толстоја” професора Центра Илије Тјапкова.

/СРНА/