Башевић: „Љути Романијици дали су све што су могли у борби против фашизма“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
716

Дан побједе над фашизмом обиљежен је широм Републике Српске, али и на слободарској Романији. Полагањем вијенаца поред споменика у „Парку бораца Романије“, Сокочани и други потомци антифашиста одали су почаст палим јунацима овог краја.

Међу делегацијама које су се поклониле сјенама ратника, био је и посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, који је за наш портал изјавио: „Наш народ дао је немјерљив допринос у нестварно тешким условима у борби против фашизма. Срби као народ слободарског духа борио се јуначки против нацистичког окупатора и свим својим бићем и на том путу много страдао. Романија је увијек била искра слободе, па тако је било и тада, када су се љути Романијици супротстављали том злу које је захватило цијелу Европу, а много већи народу Европе се полтронски односили и у страху били дио тог зла. Нажалост, били смо подјељени у два велика антифашистичка покрета што је и једна поука и поруку надолазећим генерација, колико је битна наша слога. Само слога и саборност спасење је за наш српски народ, изјавио је Башевић.

Посјећамо, 9.Маја 1945.године, Совјетске и савезничке трупе заузеле су Берлин и тиме је натјерале нацистичку Њемачка на капитулацију. У току Другог свјетског рата страдало је преко 1.800 000 Срба, што је највећи проценат једног народа у односу на укупан број становника. На простору Сарајевско-романијиске регије страдало је преко 40.000 Срба, међу којима преко 6.000 побијених у Милошевцима код Вишеграда, као митрополит дабробосански Петар Зимоњић.