Башевић: Увидјели смо потребу изградње „Романијиске куће“ на Сокоцу – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
338

Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац  поручио је данас на састанку у Сокоцу са послаником у НС РС Страхињом Башевићем и  представницима пољопривредних грана на подручју ове локалне заједнице да Босна и Херцеговина мора бити укључена и помагати институције Републике Српске.

соко

  • Ријеч је о обезбјеђивању финансијских средстава од међунардоних организација које су присутне и имплементирају низ пројеката. Из тог разлога су данас на састанку и присуствовали представници UN организације FAO за пољопривреду, како би утврдили на који начин можемо направити адекватне елаборате и студије да би проистекла једна врста подстицајних мјера за развој одређених култура у области пољопривреде.

Кошарац је указао на потребу израде концепта „Романијске куће“ путем којег би се најбоље промовисали производи и капацитети Романије. Он је навео да је препознатљива чињеница да су људи са Романије вриједни и да желе да живе од свог рада, те да постоји озбиљан капацитет када је у питању призводња млијека али да се треба интензивно радити на развоју агротуризма, јер Соколац има неискориштене одређене туристичке потеницале, јер нема адекватно дефинисане Стратегије.

  • Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске  интензивно ради на имплементацији подстицајних мјера за развој. У 2022. години пољопривредним произвођачима општине Соколац пласирано је око 1.300.000 КМ подстицајних средсатва из буџета РС. Овде недостаје облик организовања људи  како и на који начин да унаприједе своје активности, планове, стратегије и студије. Недавно смо у разговору са министром Минићем закључили да желимо изразити заједничку јасну стратегију о географској заштити производа поријеклом из  Републике Српске на којима би писало „Made in Srpska“. Исто тако да испуњавамо све услове како би се могли наћи на многим тржиштима за које Босна и Херцеговима било уговором о слободној трговини или неким другим аранжманима пласира и презентује производе из Републике Српске –  истакао је Кошарац.
Фото: В. Реновица

Према ријечима народног посланика Страхиње Башевића једна од тема састанка је била „Романијска кућа“ која би у свом концепту функционисања имала више сегмената од саме стратегије развоја, унапређења и пласирања пољопривредних производа, пчеларства и развој потенцијала ловног туризма у нашој регији.

  • Састанку су присуствали представници све три групације са подручја ове локалне заједнице, који су образложили проблеме са којима се суочавају. Пчелари су нагласили проблем брендирања и заштите географског поријекла њихових производа. Мљекари су говорили о проблемима саме примарне и даље финалне производње на тржишту. Са аспекта лова, разговарали смо у правцу промоције ловног туризма, пласмана ловних ресурса на Европско тржиште и искориштавање самог тог потенцијала уз симбиозу са осталим гранама- навео је Башевић и додао да би на тај начин био обједињен концепт функционисања ресурса са којима би се располагало оквиром и називом „Романијка кућа“ која би имала своје представништво на локалитету наше општине.

Ово је био један успјешно проведен састанак којем су још присуствовали и представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривредни  и  представници ФАО програма.

Владо Пијуновић координатор програма UN-a FAO у Босни и  Херцеговини је навео да је на основу захтјева Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, договорено да поменута организација уради потребене Студије анализе, те одреди приоритете у пољопривредној производњи  за општину Соколац. По питању које се односи на Романијску кућу, радио би се такође елаборат потребан за изградњу наравно све у координацији са надлежним министарством као и Министарством пољопривреде, шумарста и водопривреде Српске.

 

/ИЦ-Соколац/