Да ли ће Мокро постати општина? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
602

Према прелиминарним резултатима пописа (БиХ) из 2013.године у општини Пале, живјело је 20,909 становника. Пале обухватају 488,89 километара квадратних територијалне површине или готово 1% укупне територије БиХ, односно 2% Републике Српске.

Одавно већ у појединим круговима у и изван општине Пале постоје приче о захтјевима да Мјесна заједница општине Пале-Мокро, добије статус општине унутар Града Источно Сарајева.

У Мокром се налази православна црква Успења Пресвете Богородице. Ово мЈесто је и сједиште парохије у Мокром која припада дабробосанској митрополијиархијерејском, намјесништву Сарајевском и обухвата следећа села: ХрешаЊеманицаГобељеВучија ЛукаМразовацБрезовицеБјелогорциРогоушићиГорње и Доње,СињевоСумбуловац,Мокро,РоманијаЈеловциПрутинеПодградацКрачулеКадино Село и Костреша.

У Мокром има и Основна школа, пошта, aмбуланта, неколико важних привредних субјеката општине, маркети, кафићи. Ова мјесна заједница има и туристички потенцијал кроз сеоска домаћинства, Романију испод које се насеље и налази, те пећине и ријеку. Само Мокро, како Паљани кажу сматрају већ од ткз. Хан Дервенте или Доње Љубогоште до Костреша. То би подразумјевало да би у састав можда будуће општине Мокро улазила следећа насеља: Костреша, К.Село, Мокро, Бјелогорци, Бљуштевац, Брезовице, Сумболовац, Рогоушићи, Сињево, Д.Љубогоштваа, Г.Љубогошта, Јеловци, Брдо, Пустопоље, Градац и Крачуле. Ова насеља повезује магистрални пут који иде даље према Романији и један је од два најпрометнија у БиХ.

Према попису из 2013.године, у овим насељима живи 4.041 становник, што је готово 20% укупног становништва општине, а површина ових насеља је 98,63 квадратна километра, што је опет око 20% укупне површине општине Пале.

Иако се нажалост наставља тренд уписивања све мање ђака у „Основну школу Мокро“, опет то достиже 20 ђака, што је јдно солидно одјељење.

Овде се гради и нова, модерна зграда Мјесне заједнице, за коју кажу да ће бити боља од садашње зграде општине Пале, реновирана је и амбуланта, а асфалтирана се сва насељена мјеста.

Оно што је најважније, у овим насељима, који сада припадају МЗ Мокро, а који би можда сутра били дио општине Мокро, раде неки од највећих фирми општине Пале. Углавном су то дрвно-прерађивачке фабрике, које запошљавају десетине радника.

Ако би Мокро којим случајем постала општина, у саставу Града И.Сарајево, оно би било веће од Трнова и Источног Старог Града. Такође, било би привредно јаче од општина као што су: Берковићи, Љубиње, Чајниче, Калиновик, Сребреница, Оштра Лука, И.Мостар, И.Дрвар, Осмаци, Језеро, Петровац, Купрес, Крупа на Уни. Оно би већ у старту било као Рудо или Шековићи.