Прича о селу Закомо – Историја о сеоском гробљу – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
721

Међу 88 регистрованих локалитета са стећцима као средњовјековним споменицима у селу Закомо, осам километара удаљеном од Рогатице, евидентирани су три. Пажњу знатижељника посебно привлачи некропола звана „гробље“ са регистрованих преко 100 стећака од којих је више од 95 посто сандука и само неколико сљеменика.

– Карактеристика ових стећака је у томе да су изузетно добро клесани и максимално очувани. Има их доста који су утонули у земљу, али су још увијек добро видљиви као и украси који се на њима налазе. Има ту спирала, крстова, неких знакова у виду прстена, „бумеранга“ а на два се налазе мачеви, од којих је један дужине чак 160 центиметара, казује директор Туристичке организације у општини Небојша Голић, који је и рођен у овом питомом селу испод Великог Кома, по коме је највјероватније и добило име Закомо. .

За разлику од неких других некропола на подручју општине у овој, закомској, налази се велики број широких стећака, што указује да су клесани као споменици за двије особе.

У овом гробљу је и један римски надгробни споменик на коме су попрсја три заједничка људска лика по још увијек добро видљивим контурама уз претпоставку да се ради о оцу, мајци и ђетету. Овај споменик био је саставни дио постоља у који је био укопан. Временом је „испао“ из свог лежишта и сада лежи лицем изложен временским условима неколико метара од његовог постоља.

закомо-стећци

zakomo-stecci-2

Владо Ковачевић, у чијем власништву је земљиште на коме се гробље и стећци налазе, рече да би добро било да се овај споменик комплетира и заштити од временских непогода које га немилосрдно уништавају, јер је грађен од овдашњег камена вапненца који је, као што је познато, слабијег квалитета и мање отпоран на временске промјене.

Стећци нису и једино што Закомо нуди оку посјетиоца. Уз ничим нарушену љепоту крајолика којикао нигђе у ове прољећне дане миришу на јоргован и подсјећају на приче из бајки, ту је прије свега новоизграђена црква Свете великомученице Марине – Огњене Марије, која је подигнута 2007. захваљујући прилозима и бројним дневницама добровољног рада вјерника овог и других околних села али и помоћи са стране па и дијаспоре. Уз цркву се тренутно гради и црквени дом величине 13х8 метара и капацитета 120 столица. Дом је већ под кровом и како рече Радивоје Планојевић, један од носилаца активности око његове изградње, уз Божију помоћ, до краја ове године требало би да добије вањску и унутрашњу столарију и у своје одаје прими вјернике послије богослужења, крштења, вјенчања па и сахрана.

закомо-стећци

zakomo-stecci-3

Све док није изграђен храм посвећен Огњеној Марији, Закомљани су се молили Богу стотињак метара јужно на локалитету Побрдље. Ту се налази један у земљу већ урастао стећак који је за Закомљане православне вјероисповјести представљао култно мјесто на коме су Бог зна од када паљене свијеће задушнице за умрле и чак трећи дан Тројица одржавао велики народни сабор и у присуству свештеника из Рогатице Богу молило за кишу, прича још Радивоје Планојевић.

У овом селу налази се и више младих стабала мечије лијеске које су на роду, а по свему судећи, изникле из сјемена које је вјетар донио са брда Велики Ком и његових 941 метар надморске висине гђе се налази једно од станиште ове ријетке биљке на подручју општине Рогатица.

zakomo-stecci-4

закомо-стећци

У непосредној близини Закома, на десној страни од потока „Грачаница“ који долази из боричке Продоле, на локалитету Козије стране, налази се и станиште траве Ива, за коју народ каже да „од мртва прави жива“. Да то није само комерцијала травара, показује податак да се ова биљка још од времена антике користила за лијечење многих болести.

закомо-стећци

zakomo-stecci-5Све у свему, занимљиво село у коме је до посљедњег рата било око 50 кућних нумера са преко 150 становника. Данас је знатно мање и кућа и становника из фамилија Планојевић, Паунић, Пурковић, Шалић, Бакмаз, Башевић, Голић и других.