Сокочанка Сузана Солдар на Кампу младих у Пекингу као једини представник из Републике Српске – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
415

Међу 19 делегата из Централне и Источне Европе који су крајем марта учествовали на Кампу младих у Пекингу нашла се и Сокочанка Сузана Солдар, као једини представник из Републике Српске.

У Кини је боравила од 25 марта до 1. априла и учествовала на форуму “Консолидација снаге младих у Кини и Европи и заједничко промовисање приоритетног развоја младих.”

Током догађаја одржао се и Форум младих за развој Кине и Источне и Централе Европе, (Youth Development Forum), гдје су се водиле тематске дискусије о политици за младе и агенди развоја младих. Изузетна ми је част сто сам имала прилику да се, као једини учесник из Републике Српске, обратим на овом форуму на тему организација младих у Републици Српској. Приближила сам учесницима искуства о организацији Младих социјалдемократа, битној улози младих у Савезу независних социјал-демократа, као и о студентиским организацијама младих и осталим организацијама цивилног сектора, казала је Солдарева.

Према њеним ријечима Кинези су се показали као изврсни домаћини.

Домаћини су организовали теренске посјете и друге активности како би искусили кинеску културу, тако да сам имала прилику да посјетим Кинески зид, Забрањени град, Музеј комунистичке партије, обишли смо све битне знаменитости у Пекингу, као и град Чангџо у сусједној провиницији Хебеи. Посјетили смо хај-тек лабораторије, Аполо парк (гдје смо имали прилику да видимо и возимо се у аутомобилима који сами возе, возач апсолутно ништа не ради), BOE Technology Group Co, модерну и паметну фарму, Hebei Yingai Chenical Group Limited и многе друге фабрике. Имала сам велику част да разговарам са успјешним људима из Пекинга и Чангџоа, директорима разних развојних центара, представницима власти, деканима и професорима, руководиоцем луке, предсједницима разних организација који су у разговору показали интересовање о Републици Српској, култури и традицији као и мом послу у Српској, рекла је Солдарева и додала да је Кина прелијепа држава са јако гостопримљивим народом, чистим и уређеним градовима и озбиљним системом.

Иако је велика свјетска сила Кина жели да чује мишљење мањих држава, пружа нам прилику да размијенимо искуства и мишљења и остваримо дугорочну сарадњу. Приликом посјете волонтерском сервису младих Кине, позвана сам на Камп младих, који ће се одржати на јесен у Пекингу. Оно што је јако битно, ACYF жели да настави и одржи сарадњу и након завршетка овог форума, истакла је Соладарева.

Камп младих у Пекингу организовали су Аll-China Yout Federation i China International Youth Exchange Centеr.

 

Извор: СРНА