Вук Ћајић са 12. година у мотоцикличком спорту – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
322

Имати непуних 12 година, и као спортиста уз запажен успјех на „домаћем“ терену – у земљама бивше СФРЈ, доћи до Мађарске, Румуније, Бугарске, Грчке, Турске и Италије мало је примјера. Пошло је то за руком Вуку Ћајићу из Рогатице који бавећи се млотоцклизмом има већ више шампионских и вицешамшионских титула код нас и на међународним такмичењима.

Са мотоциклима Вук се уз старијег брата Михаила, почео „забављати“ као дијете кад још није имао ни пуних шест година. Већ у осмој години сјео је на прави такмичарски мотоцикл и почео се придруживати возачима на мотоциклистичким стазама, посебно у родној Рогатици, у којој мотоциклизам има дугу традицију, која због односа према овом спорту полако губи сјај. О томе, умјесто Вука, прича његов отац Мирослав, познати хобиста међу мотоиклистрима, који је млађег сина од самог почетка здушно подржавао морално и материјално у границама могућности.

 

Мини тркаћи мотоцикл, адеквтно његовом узрасту, Вуку смо купили кад је имао чест година. Задовољили смо његову жељу не претендујући да он оде даље од „убијања“ ђечије радозналоси. Али, Вук нас је демантова. Љубав према мотоциклима код њега је расла из дана у дан и он је из хобија прешао на такмичарске стазе и сврстао се међу праве мотоциклисте очекујући јачи мотор. Са навршених осам година купили смо му мотоцикл од 65 кубних центиметара и он је почео да се и званично да такмичи. Идући из трке у трку и он је сада, иако има тек 12 година, већ познати мотоциклиста са бројним пехарима, медаљама, разним дипломама и захвалницама. Због признавања дијела трошкова око такмичења, Вук је прихватио понуду материјално јачег клуба и регистровао се за Мото црос клуб „Танаско Рајић“ из Чачка, а уз свако представљање пред телевизијским и другимм информативним кућама иде оно „Ја сам Вук Ћајић из Рогатице у Републици Српској“, што је свакако значајно за малу Рогатицу као његово родно мјесто, али и Републику Српску, казује Мирослав, уз осмјех његовог мезимца, који је помно пратио очеву причу, који рече још да су ишли полако од тренинга до тренинга и трке до трке. Тако су долазили и успјеси, па је Вук стекао услове и за прелазак у вишу класу и постао вице шампион Србије у овој класи са могућношћу преласка у већу МX2 класу, у којој су мотоцикли до 250 кубних центиметара, али ће то, због година старости, моћи остварити тек за пар година..

Само током прошле године, под наџором тренара Алекса Варадиа из Сенте и Ника Дебонија из Италије, Вук је у БиХ возио у Крешеву, Дервенти и Витезу, у Чачку, Краљеву, Крушевцу, Пожаревцу, Бачкој Тополи и Бачкој Паланци у Србији, у Забоку, Савском Марофу и Бедековчини у Хрватској, Чалпанију у Румунији, Кортену у Бугарској, Семичу у Словенији, Монфалоне у Италији и Ђевђелији у Сјеверној Македонији, Афјону у Турској и Јаници у Грћкој. Ту је и међународни шампионат Алпе Адриа коју је возио у класи МX 85 и освојио друго мјесто у генералном пласману у конкуренцији такмићара старијих годишта са простора бивше Југе, али и Мађарске, Румуније, Богрске, Грчке и Турске.Рогатица – Вук Ћајић не одваја се од свог мотоцикла са стартним бројем 365

 

Све је то дало вјетар у леђа и Вук се увелико припрема за нове, овогодишње, трке. Прва ће бити ових дана у Ђевђелији у Сјеверној Македонији и тако редом.

Познато је да је мотоциклизам скуп спорт. Поред доброг и што новијег мотоцикла, који и доста кошта, више пара траба и за квалитетну и безбједну вожњу, почев од гума за мотоцикле до такмичарске опреме.

Зато смо се, наглашава ветеран међу Ћајићима, отац Мирослав, морали сналазити на разне начине. Међу њима је и то да смо Вука регистровали у Чачку, у коме мото крос клуб „Танаско Рајић“, Мото савез Републике Србије и Град Ћаћак, посебну пажњу посвећује младим талентима. Имамо одређну подршку Мото савеза Босне и Херцеговине као и Ауто мото друштва у Рогатици. Подршку имамо и од неких наших традиционалних спонзора у Рогатици и на Палама. Без тога не би могли уопште функционисати иако Вука максимално подржва цијела породица, од нас, оца и мајке, пензионера ђеда и баке , али и танких ,џепарца сестре и брата.

Поред запажених резулттата у мотоциклизму, Вук је и одличан ученик шестог разреда основне школе у Рогатици и перспективан каратиста. Тренутно се припрема за смеђи појас а првак је међу вршњацима Сарајевско-романијске и регије Херцеговина и трећи у Републици Српској.

 

ПРВА ТРКА, СПОРТСКИ ПЕХ И ДРУГО МЈЕСТО

Вук Ћајић, овогодишњу сезону запоочео је на Међународном шампионату Сјеверне Македоније који је прошле суботе, 25. марта, одржан у Ђевђелоији. У конкуренцији 11 возаче његове категорије из Србије, Македоније и Грчке, заузео је друго мјесто, након што је имао спортски пех. Пукла му, је у другој вожњи, гума на задњем точку мотоцикла на домак сигурне побједе,јер је у првој вожњи био најбољи оставивши пратиоце за скоро цјели један круг, рече он уз велико разочарење због пеха у овој трци којој у сусрет је прешао ранице двије земље и преко 700 километара пута у једном првцу.

 

 

Текст: Сретен Митровић, Фото: Фото тека породице Ћајић