„Мали Зејтинлик“ од јуче носи назив „Нови Зејтинлик“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
288

Двадесета редовна сједница Скупштине општине Соколац одржана је данас на којој су одборници усвојили све тачке дневног реда. На почетку сједнице, а прије усвајања дневног реда, предложена је његова допуна која се односила на  Приједлог Одлуке о приступању изради зонинг плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи-Кула“. Одборници су донијели одлуку да се о овој теми дискутује на тематској сједници, која је заказана за сриједу, 29. март.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић појаснио је да је поменути приједлог само пролонгиран због његовог великог значаја, коме се мора приступити веома одговорно.

  • Увјерен сам да ће на тематској сједници Приједлог о изради дијела просторног плана у вези са изградњом Соларне електране у Сокоцу добити подршку, због значаја који има за општину. Сматрам да је пројекат добар и пружам пуну подршку за све што је у интересу грађана и саме локалне заједнице – казао је он.

Марјановић је додао да га посебно радује чињеница да је усвојена Одлука о расписивању конкурса за додјелу студентских стипендија за школску 2022/2023. годину.

  • Буџетска средства издвојена за те намјене износе 20.000 КМ и биће распоређена на двадесет студената који буду испунили услове. Ове године смо успјели толико, надам се да ће у наредним бити обезбијеђено више средстава – истакао је Марјановић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица након сједнице, новинарима је истакао да је увјерен да ће одборници локалног парламента подржати овај приједлог који се односи на изградњу Соларне електране у Бјелосављевићима, јер је то капитални пројекат, не само за локалну заједницу већ и Републику Српску и Босну и Херцеговину.

  • За пројекат изградње соларне електране снаге 100 мегавата у селу Бјелосављевићи заинтересована је већ једна њемачка компанија. На овом пројекту се ради годину дана и локална управа је прије пар дана добила захтјев за израду дијела просторног плана и сигуран сам да ће на тематској сједници о овом пројекту све протећи у најбољем реду јер је ранија концесија брисана на дијелу земљишта на коме се планира изградња електране. Чисти су посједовни листови и та имовина је у власништву општине Соколац. Добили смо позитивна мишљења од свих релевантних институција. Коначне документе очекујемо у наредних неколико мјесеци – најавио је Бјелица.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић истакао је да се у посљедњих неколико мјесеци много говори о пројекту изградње Соларне електране у Сокоцу, те да је потребно испитати све бенефите које ће општина имати од реализације овог пројекта.

  • Нисмо имали довољно информација, на основу којих би подржали овај приједлог. Локална заједница мора да утврди шта губи, а шта добија овим пројектом. Пољопривредно земљиште које се планира за тај пројекат је 150 хектара, а општина Соколац већ дужи низ година живи од пољопривреде. Да ли то доноси довољно користи да би се одрекли те површине, питање је, и сматрамо да је потребна свеобухватнија анализа и процјена шта је добробит локалне заједнице – навео је Радић.

На сједници је усвојена Одлука о покретању иницијативе за његовање културе сјећања на настанак институција и установа РС у Сокоцу, а умјесто досадашњег назива Српско војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“, одлучено је да се користи назив Српско војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“.

  • Ово спомен-гробље већ је сада мјесто сјећања, ходочашћа и посјета из свих српских земаља. О овој измјени назива, биће упозната Митрополија дабробосанска. Општина Соколац, одавно је чувар сјећања и поново наглашавам да је ово спомен-гробље, заједно са манастиром на Равној Романији, комплекс који је дао печат на настанак Републике Српске и недозвољава никакво прекрајање историје – констатовао је начелник.

Одборници локалног парламента, пружили су апсолутну подршку о покретању иницијативе за његовање културе сјећања у нашој локалној заједници.

  • Свједоци смо колику су Сарајевско-романијска регија и сам Соколац поднијели жртву за стварање Републике Српске. Могу слободно рећи да се то често оставља по страни, па и заборавља. Вријеме чини своје и ми смо неко ко мора да очува то сјећање и његовање традиције, како би наша покољења знала гдје и како је настајала наша Република Српска – закључио је Радић.

У оквиру Одлуке о покретању иницијативе за његовање културе сјећања на настанак институција и установа РС у Сокоцу подразумијевају се и изградња споменика љекарима Војне болнице Главног штаба Војске Републике Српске у кругу данашњег Завода за форензичку психијатрију у Сокоцу, споменика на сјећање на прву смотру и настанак полиције Републике Српске на стадиону Бара, постављање мермерне плоче на згради „Пошта Српске“ у овом мјесту у знак сјећања на настанак и оснивање ПТТ саобраћаја, затим мермерне плоче у знак сјећања на успостављање службе платног промета и Народне банке Републике Српске, те мермерне плоче као сјећање и подсјетник на сједиште Митрополије дабробосанске.

Поред наведеног, одборници Скупштине општине Соколац су на двадесетој редовној сједници усвојили да висина просјечне грађевинске цијене једног квадратног метра корисне површине стамбеног и пословног простора износи 600 КМ. На сједници је донесена је одлука према којој је за ову календарску годину економска цијена за боравак дјетета у вртићу 390 КМ.

 

/Инфо Центар Соколац/